Mađarski premijer

Pravna služba ЕU napala Orbana: Odlaskom u Moskvu prekršio sporazume bloka!

  • Izvor: RT Balkan
  • 11.07.2024. 21:48

Samoinicijativno putovanje Viktora Orbana u Moskvu gdje se susreo sa Vladimirom Putinom, bilo je u suprotnosti sa sporazumima u ЕU, tvrdi pravna služba Unije, a prenosi "Fajnenšel tajms" (FT).

Orbanovi postupci navodno su prekršili sporazume bloka koji zabranjuju bilo kakvu "mjeru koja bi mogla da ugrozi postizanje ciljeva Unije". On je takođe optužen i da je prekršio zakonsku odredbu koja poziva sve članice da spoljnopolitičke aktivnosti obavljaju "bezrezervno u duhu lojalnosti i međusobne solidarnosti".

"Bila je politička greška otići u Moskvu", kaže za "Fajnenšel tajms" predsjednik Еvropskog savjeta Šarl Mišel, koji dodaje kako za deset godina nikad nije vidio tako oštru reakciju 26 drugih zemalja na postupke jedne države.

Mađarska je neposredno pred Orbanovo putovanje preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Savjetom ministara ЕU, a proukrajinski evropski jastrebovi vjeruju kako je mađarski lider zloupotrebio svoj status da bi sastanku sa Putinom dao veću težinu.

Mnoge zemlje članice ЕU razmatraju bojkot tradicionalnih neformalnih ministarskih sastanaka koji će se održavati u Mađarskoj tokom predsjedavanja te zemlje, ističe nekoliko diplomata za FT.

Manja grupa prestonica takođe je započela neformalne razgovore o tome kako iskoristiti sporazum ЕU da se tokom predsjedavanja ograniči Orbanov manevarski prostor, dok neki uvjeravaju kako je Orbanovo ponašanje snažan argument za ukidanje jednoglasnog odlučivanja u bloku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.