Bjesne požari

Požari i vrućina u Grčkoj: Naređene nove evakuacije, Akropolj zatvoren za posjete

  • Извор: Анадолија
  • 24.07.2023. 12:29

U Grčkoj i dalje bjesne požari što je dovelo do novih evakuacija.

Najnovija evakuacija naređena je na južnom dijelu ostrva Rodos nakon što je 19.000 ljudi, uglavnom turista, premješteno autobusima i čamcima tokom vikenda s puta požara koji je sa obližnjih planina zahvatio nekoliko priobalnih područja.

Pomoć Grčkoj stiže iz Evropske unije i iz drugih zemalja.

"Rizik od požara danas će biti ekstreman u nekoliko oblasti Grčke", rekao je portparol Vatrogasne službe Vasilis Vatrakoiannis dan nakon što su temperature u južnom dijelu zemlje porasle na 45 stepeni Celzijusa.

Nakon tropskih vrućina i olujnih vjetrova stiže drastičan pad temeprature

Nakon tropskih vrućina i olujnih vjetrova stiže drastičan pad temeprature

Evakuacije su tokom noći naređene i na ostrvu Krf, gdje je više od 2.000 ljudi, uključujući turiste, prebačeno na sigurno, na ostrvo Evija i u planinsko područje u južnom regionu Peloponeza.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kontaktirala je grčkog premijera Kiriakosa Mitsotakisa kasno u nedjelju kako bi ponudila dodatnu pomoć.

"Pozvala sam Mitsotakisa da izrazim našu punu podršku Grčkoj, koja je suočena sa razornim šumskim požarima i velikim toplotnim talasom zbog klimatskih promjena", napisala je Fon der Lajen na društvenim mrežama.

Od sirotinjske hrane do deluks poslastice - zašto su čvarci tako skupi

Od sirotinjske hrane do deluks poslastice - zašto su čvarci tako skupi

Vojska je takođe pomagala da se uspostavi privremeni smještaj na Rodosu, gdje su otvorene škole i sportski objekti za smještaj građana i turista.

I u narednim danima prognoziraju se visoke temperature do 38 stepeni.

Međutim, u četvrtak bi trebalo da postane znatno svježije, sa temperaturama do 30 stepeni Celzijusa, saopštila je Meteorološka služba Grčke u nedjelju uveče.

Grčke vlasti odlučile su da u ponedjeljak zatvore sva istorijska mjesta u Atini, uključujući svjetski poznati Akropolj, zbog visokih temperatura.

Zatvaranje će se sprovoditi svakodnevno između 12 i 17.30 sati po lokalnom vremenu.

Poznata jačina zemljotresa koji je jutros pogodio BiH

Poznata jačina zemljotresa koji je jutros pogodio BiH


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.