Избори у Британији

''Потоп'' Сунака: Торијевцима пријети катастрофалан пораз

  • 20.06.2024. 15:23

Конзервативној партији Велике Британије пријети историјски пораз на изборима у јулу, чиме ће бити окончан њихов 14-годишњи мандат у влади, показују три велике анкете.

Анкета рађена за "Телеграф" предвиђа да ће торијевци добити само 53 од 650 мјеста у парламенту. Не само да би ово било најнижи ниво за партију у историји, већ анкета предвиђа и да би актуелни лидер странке и премијер Риши Сунак могао да изгуби своје мјесто у Ричмонду и Норталертону, што би био ударац без преседана за актуелног лидера.

Анкета рађена за подкаст "Њуз ејџентс", показала је да би торијевци могли да освоје 155 мјеста. Упркос томе што је ова анкета "најоптимистичнија", то је и даље мање од половине у парламенту са 344 мјеста, и мање него што су имали 1997. године, када је Конзервативна партија изгубила од лабуриста.

У међувремену, ЈуГов предвиђа да ће торијевци пасти на 108 мјеста. Све три анкете предвиђају да ће Конзервативна партија имати гори исход од њиховог катастрофалног резултата из 1906. године, који је донио убједљиву побједу либерала.

Све анкете предвиђају да ће либералне демократе имати најбоље резултате у посљедњих више година. ЈуГов им "даје" 67 мјеста, више него што су икада имали. Ангекта "Њуз ејџентса" 49 мјеста, а "Телеграфова" 50.

Сва три истраживања сугеришу да је лидер Лабуристичке партије сер Кир Стармер на путу да постане сљедећи премијер, као и да ће његова странка освојити више од 400 мјеста – што је надмашило гласну побједу странке из 1997, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера