Будимпешта

Порука из Мађарске: НАТО све више улази у сукоб у Украјини

  • Извор: СРНА
  • 25.04.2024. 22:36

НАТО све више улази у сукоб у Украјини који је ушао у нову фазу, рекао је данас шеф канцеларије мађарског премијера Гергели Гуљаш.

Он је коментаре изнио након састанка Владе о ситуацији у Украјини, преноси руска новинска агенција ТАСС.

"Нова ситуације повезана је са чињеницом да су до сада чланице Алијансе подржавају непријатељстава само у свом појединачном капацитету, али да се НАТО припрема да постане много активнији учесник у сукобу", нагласио је Гуљаш.

Према његовим ријечима, НАТО жели да пружи финансијску помоћ, да достави наоружање и обучава украјинске лидере док, поједини лидери из ЕУ, попут француског предсједника Емануела Макрона "отворено говоре о потреби за слање војника у Украјину".

Он је истакао да је мађарска Влада забринута због ових дешавања јер западна помоћ Украјини која је почела испорукама шљемова, сада обухвата много моћније оружје.


Невјероватан број: Руси открили колико су уништили украјинских дронова

Невјероватан број: Руси открили колико су уништили украјинских дронова

Гуљаш сматра да то неће донијети побједу Украјини нити ће вратити територије, већ ће само довести до наставка сукоба.

"Догађаји око Украјине могу се само погоршати и, на крају изазвати нови свјетски рат, пошто Запад и Русија имају нуклеарно оружје и већ су у некој врсти сукоба. Зато НАТО треба да избјегне директан сукоб са Москвом. Мађарска администрација је у редовним консултацијама по овом питању са сједиштем Алијансе у Бриселу", навео је Гуљаш.

Шеф канцеларије мађарског премијера напомиње да Будимпешта и даље настоји да увјери своје савезнике да избјегавају рат у којем не планира да учествује на било какав начин.

Он је рекао да Мађарска и даље неће слати оружје и војнике у Украјину и неће дозволити пренос наоружања преко своје територије.

Гуљаш је додао да је Мађарска донијела исправну одлуку да се прије 25 година придужи Алијанси, али да "садашњи поступци НАТО иду изван мандата".

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм