Budimpešta

Poruka iz Mađarske: NATO sve više ulazi u sukob u Ukrajini

  • Izvor: SRNA
  • 25.04.2024. 22:36

NATO sve više ulazi u sukob u Ukrajini koji je ušao u novu fazu, rekao je danas šef kancelarije mađarskog premijera Gergeli Guljaš.

On je komentare iznio nakon sastanka Vlade o situaciji u Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"Nova situacije povezana je sa činjenicom da su do sada članice Alijanse podržavaju neprijateljstava samo u svom pojedinačnom kapacitetu, ali da se NATO priprema da postane mnogo aktivniji učesnik u sukobu", naglasio je Guljaš.

Prema njegovim riječima, NATO želi da pruži finansijsku pomoć, da dostavi naoružanje i obučava ukrajinske lidere dok, pojedini lideri iz ЕU, poput francuskog predsjednika Еmanuela Makrona "otvoreno govore o potrebi za slanje vojnika u Ukrajinu".

On je istakao da je mađarska Vlada zabrinuta zbog ovih dešavanja jer zapadna pomoć Ukrajini koja je počela isporukama šljemova, sada obuhvata mnogo moćnije oružje.


Nevjerovatan broj: Rusi otkrili koliko su uništili ukrajinskih dronova

Nevjerovatan broj: Rusi otkrili koliko su uništili ukrajinskih dronova

Guljaš smatra da to neće donijeti pobjedu Ukrajini niti će vratiti teritorije, već će samo dovesti do nastavka sukoba.

"Događaji oko Ukrajine mogu se samo pogoršati i, na kraju izazvati novi svjetski rat, pošto Zapad i Rusija imaju nuklearno oružje i već su u nekoj vrsti sukoba. Zato NATO treba da izbjegne direktan sukob sa Moskvom. Mađarska administracija je u redovnim konsultacijama po ovom pitanju sa sjedištem Alijanse u Briselu", naveo je Guljaš.

Šef kancelarije mađarskog premijera napominje da Budimpešta i dalje nastoji da uvjeri svoje saveznike da izbjegavaju rat u kojem ne planira da učestvuje na bilo kakav način.

On je rekao da Mađarska i dalje neće slati oružje i vojnike u Ukrajinu i neće dozvoliti prenos naoružanja preko svoje teritorije.

Guljaš je dodao da je Mađarska donijela ispravnu odluku da se prije 25 godina priduži Alijansi, ali da "sadašnji postupci NATO idu izvan mandata".

Pratite nas i putem Vibera