Контрола граница

Пољска оштро ударила по Њемачкој: ''Такве акције су неприхватљиве''

  • 10.09.2024. 18:33

Пољски премијер Доналд Туск критиковао је одлуку Њемачке да пооштри контролу на својим копненим границама и позвао на хитне консултације са другим погођеним земљама и већу подршку имиграционој политици Варшаве.

Њемачка жели да пооштри политику према имиграцији након пораста броја долазака. Берлин је јуче најавио увођење строже контроле на свим копненим границама, које су иначе дио шенгенске зоне слободног кретања, на шест мјесеци, почевши од 16. септембра.

Њемачка поставља привремене контроле на свим копненим границама?

Њемачка поставља привремене контроле на свим копненим границама?

"Такве акције су неприхватљиве са тачке гледишта Пољске", рекао је Туск на састанку пољских амбасадора у Варшави.

Он је додао да је данас "потребна пуна подршка Њемачке и цијеле ЕУ када је ријеч о помоћи у организовању, финансирању, наоружавању источне границе, а такође у контексту нелегалних миграција".

Туск је нагласио да Пољској није потребна строжа контрола на граници са Њемачком, него већи ангажман Берлина и других у обезбјеђивању спољне границе ЕУ.

Односи између Пољске и Њемачке побољшали су се од када је Тускова проевропска коалиција дошла на власт у децембру, али у Варшави постоји огорчење због оклијевања Берлина да се посвети заједничком финансирању одбране на нивоу ЕУ и јачању источне границе блока. 

Пратите нас и путем Вибера