Kontrola granica

Poljska oštro udarila po Njemačkoj: ''Takve akcije su neprihvatljive''

  • 10.09.2024. 18:33

Poljski premijer Donald Tusk kritikovao je odluku Njemačke da pooštri kontrolu na svojim kopnenim granicama i pozvao na hitne konsultacije sa drugim pogođenim zemljama i veću podršku imigracionoj politici Varšave.

Njemačka želi da pooštri politiku prema imigraciji nakon porasta broja dolazaka. Berlin je juče najavio uvođenje strože kontrole na svim kopnenim granicama, koje su inače dio šengenske zone slobodnog kretanja, na šest mjeseci, počevši od 16. septembra.

Njemačka postavlja privremene kontrole na svim kopnenim granicama?

Njemačka postavlja privremene kontrole na svim kopnenim granicama?

"Takve akcije su neprihvatljive sa tačke gledišta Poljske", rekao je Tusk na sastanku poljskih ambasadora u Varšavi.

On je dodao da je danas "potrebna puna podrška Njemačke i cijele ЕU kada je riječ o pomoći u organizovanju, finansiranju, naoružavanju istočne granice, a takođe u kontekstu nelegalnih migracija".

Tusk je naglasio da Poljskoj nije potrebna stroža kontrola na granici sa Njemačkom, nego veći angažman Berlina i drugih u obezbjeđivanju spoljne granice ЕU.

Odnosi između Poljske i Njemačke poboljšali su se od kada je Tuskova proevropska koalicija došla na vlast u decembru, ali u Varšavi postoji ogorčenje zbog oklijevanja Berlina da se posveti zajedničkom finansiranju odbrane na nivou ЕU i jačanju istočne granice bloka. 

Pratite nas i putem Vibera