Премијер у оставци

''Политико'': Атал постаје највећа пријетња Макрону

  • 16.08.2024. 08:52

Премијер у оставци Габријел Атал, који је некада сматран штићеником француског предсједника Емануела Макрона и који је називан "мини Макрон", сада постаје његова највећа пријетња, пише "Политко".

Како наводи, узрујани израз лица Атала, који је забиљежио Макронов фотограф док је француски предсједник најављивао да планира да распише ванредне изборе након што је његова странка претрпјела тежак пораз на изборима за Европски парламент у јуну ове године, наговијестио је превирања која предстоје, само неколико мјесеци након што је Макрон поставио Атала (35) за најмлађег премијера у историји Француске.

Француски посланици, обесхрабрени због одлуке предсједника да распише нове изборе и забринути да би његов низак рејтинг могао да утиче на њихове кандидатуре за реизбор, одлучили су да се окупе око "младог и борбеног" Атала.

Атал је, након избора, одлучио да преузме ствар у своје руке и истакао да није он изабрао да распусти парламент, али да одбија да буде пасиван.

Макрон: Нови премијер и влада након завршетка Олимпијских игара

Макрон: Нови премијер и влада након завршетка Олимпијских игара

Иако је изгубила око трећине мјеста у Националној скупштини, Макронова центристичка коалиција успјела је да се позиционира као друга по јачини, иза љевичарског Новог народног фронта (НФП), али испред десничарског Националног фронта, којем су анкете предвиђале побједу.

Атал је, након овог дјелимичног успјеха, искористио тренутак и преузео контролу над главном центристичком групом у парламенту Препород противно жељи француског предсједника.

Инсајдери о предсједнику Француске: Макрон једва да има пријатеље и очајнички жели да га људи воле

Инсајдери о предсједнику Француске: Макрон једва да има пријатеље и очајнички жели да га људи воле

Он сада планира да преузме и странку, што га поново доводи у сукоб са Макроном, који га једном описао као некога ко је "мало попут мог млађег брата".

План француског премијера да предводи и парламентарну групу Препород и странку, што би му дало контролу над стратегијама кампање и фондовима, наишао је на критике.

"Не постоји бољи начин да се опечете него да покушате да контролишете све одједном", рекао је неименовани савезник Макрона.

Међутим, упркос незадовољству у Јелисејској палати, Атал добија подршку међу посланицима.

Ле Пен: Макронов табор скоро потпуно уништен

Ле Пен: Макронов табор скоро потпуно уништен

"Габријел Атал је политички плод који сазријева. Још није зрео, али се креће кроз фазе пуном брзином", рекла је посланица Препорода Ен Генете.

Као надарени комуникатор без претежно изражене идеолошке линије, Атал је био драгоцјен савезник Макрона од његовог избора 2017. године.

Након уласка у парламент, он је обављао функцију министра за омладину, буџет и образовање, а накратко је био и портпарол владе током пандемије короне, прије него што је постао премијер.

Иако бивши члан Социјалистичке партије, Атал је пригрлио десничарске политике, позиционирајући се као "фигура реда и закона", што је повећало његову популарност.

У вријеме када је именован за премијера, Атал је сматран посљедњим адутом Макрона против метеорског успона звијезде крајње деснице Жордана Бардела пред европске изборе.

Атал је активно учествовао у кампањи за европске изборе, чак и уз ризик да засјени водећу кандидаткињу Препорода Валери Aјер, али је на крају доживио неуспјех након што је Барделино Национално окупљање имало дупло више гласова од центриста.

Ипак, изгледа да то није нашкодило Аталу.

"Габријел Атал је и даље веома популаран међу Французима, упркос његовом поразу на европским изборима и парламентарним изборима, што није утицало на његову популарност", рекао је истраживач у институту за истраживање јавног мњења ИФОП Баптист Дипон.

Он је додао да расписивање ванредних избора није била популарна одлука, због чега Атал није изгубио популарност јер је заузео став против предсједника, рекавши да то не разумије и да није бирао распуштање парламента.

"Улога негативца пала је на рамена предсједника",  закључио је Дипон.

Макрон је средином јула прихватио оставку Атала, који ће функцију премијера у техничком мандату обављати до избора нове владе, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Емисија: На ивици терена

    У првом издању специјалних емисија #наивицитерена посвећених спектакуларном ХЕКТОР ФАЈТ НАЈТ 5, који ће 6. септембра у дворани Борик окупити четворицу кикбоксера у категорији до 86 килограма, упознајте првог борца, Срђана Шућура!

  • 21:00 Филм (12+)

    Филм (12+)

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)