Медији пишу о Макрону

Инсајдери о предсједнику Француске: Макрон једва да има пријатеље и очајнички жели да га људи воле

  • Извор: Телеграф
  • 09.07.2024. 15:48

Француски предсједник Емануел Макрон једва да уопште има пријатеље и све више Француза га мрзи, тврде инсајдери, док се политичка ситуација у земљи компликује послије парламентарних избора на којима ниједна од три опције (екстремна десница, љевица и центар) није освојила довољан број гласова да самостално формира власт.

Како је пренио Дејли Мејл, Макрон се коцкао заказујући ванредне изборе, што је била шокантна одлука о којој се није консултовао ни са својим најближим сарадницима.

Француска је данас више политички подијељена него у последњих више деценија, а највише захваљујући томе што се угађало предсједнику који је по сваку цијену желио да ојача своју власт, а који је управо желио да избјегне подјеле.

''Сунак ће проћи као Макрон'': Володин објаснио зашто народ гласа против политике власти

''Сунак ће проћи као Макрон'': Володин објаснио зашто народ гласа против политике власти

"Он заиста дубоко у себи жели и потребно му је да буде вољен", рекао је члан Макроновог "унутрашњег круга", који је желио да остане анониман.

Други је био још директнији:

"Макрон је велики заводник, он жели све да заведе. Али већина Француза има карактер и гаји насилну мржњу према њему. Он је превише млад, згодан и паметан за већину Француза. И у нашим генима је да желимо да обезглавимо свог лидера".

Слично као и за своју домаћу публику, Макрон се исто понаша и према другима, користећи своју опасну и препознатљиву реторику, као у случају Кине и Тајвана.

Кинески предсједник Си Ђинпинг је лако је одиграо на карту Макроновог стратешког нарцизма, јер француски лидер није био припремљен за ласкање и манипулацију по којој је Кина кроз историју позната.

Док је поздрављао Сијево очигледно поштовање према њему и његовој канцеларији током државне посјете, Макрон је такође прешао границу, скоро да је одржао предавање кинеском шефу државе у говору на тргу Тјенанмен у Пекингу.

''Дан Д'' у Француској: Макрон плаши грађанским ратом, могућа кохабитација

''Дан Д'' у Француској: Макрон плаши грађанским ратом, могућа кохабитација

У ономе што се сматра неопростивим кршењем протокола, Макронов говор је био три пута дужи од Сијевог, који је реаговао са узнемиренијим говором тијела. Његови напори да придобије подршку других свјетских лидера и наступи пред другим свјетским лидерима такође су се изјаловили.

Док блиски савјетници тврде да Макрон "много мрзи Трампа", он је заправо био уверен у то да може да га шармира и омануо је. Раније ове године, Доналд Трамп је исмијавао Макрона имитирајући његов нагласак док је причао о телефонском разговору о пореским преговорима током његовог председништва.

Још 2018. године, Трамп је исмијавао Макрона због његовог "веома ниског рејтинга" и на Твитеру је поставио поруку "Учините Француску поново великом".

Макрон је мислио да може да шармира и придобије и много изазовније свјетске лидере, као што је Владимир Путин. Уочи почетка руске инвазије на Украјину, супротно америчким обавјештајним подацима, Макрон је и инсистирао да може да убиједи руског предсједника да одустане од својих империјалних амбиција.

Макрон је посјетио Москву надајући се да ће херојски поразити диктатора али је умјесто тога сједио насупрот њему за столом дугачким преко шест метара. Док је рат текао Макрон је држао отворену везу са Кремљом али никада није дошло до пробоја у бољим односима.

Макрон пољубио руку Ђорђи Мелони, о њеној реакцији бруји свијет

Макрон пољубио руку Ђорђи Мелони, о њеној реакцији бруји свијет

"Макрон је неко ко се уживео у улогу предсједника Француске", наводи један од његових сарадника, коментаришући предсједников аутфит и фотографије.

На једној серији фотографија Макрон као да је имитирао украјинског предсједника Володимира Зеленског, позирајући необријан и у тамној дуксерици са капуљачом. Његова црно-бијела фотографија на којој вјежба бокс привукла је велику пажњу у земљи, док психолози наводе да је то дио "глуме и позирања".

Сада послије избора кад ниједна опција нема 289 од укупно 577 посланика у Националној скупштини Макрона очекују други проблеми. Инсајдер је рекао да је његово расписивање превремених избора можда обављено са исправним политичким инстинктом. Истовремено је спријечио и да екстремна десница дође на власт иако се сарадња са љевицом одржава на климавим ногама.

Макронова нада да ће његова одлука да распише ванредне изборе довести Француску до разјашњења и окончања политичке кризе, десило се управо супротно долази до борбе у странкама центра да се формира коалициона влада.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.