Изграђена у 12. вијеку

Погођена црква Светог Порфирија

  • Извор: РТС
  • 20.10.2023. 13:13

Цркву Светог Порфирија, која је погођена у ноћашњим нападима, у 12. вијеку изградили су крсташи и најстарија је активна црква у Гази и међу најстаријима на свијету. Припада Јерусалимској патријаршији, која је осудила напад у којем је црква оштећена. Поједини медији наводе да има страдалих и повријеђених, али званичних информација о томе нема.

У центру Газе налази се црква Светог Порфирија, најстарија активна православна црква у том граду који је од 7. октобра у средишту сукоба израелске војске и Хамаса.

Прва црква на том мјесту изграђена је у петом вијеку, а садашњу цркву изградили су крсташи средином 12. вијека.

Ексклузивно: Тужилаштво БиХ ипак истражује Шмита, предмет додјељен тужиоцу

Ексклузивно: Тужилаштво БиХ ипак истражује Шмита, предмет додјељен тужиоцу

Посвећена је Светом Порфирију који је у петом вијеку био епископ у Гази и имао је задатак да све становнике преведе у хришћанство, у чему је успио.

Црква је обновљена 1856. године када је и добила тренутни правоугаони облик.

Богомоља Јерусалимске патријаршије више пута је била уточиште грађанима Газе. У бомбардовању Газе 2014. године, око 200 становника се склонило у цркву, а медији су пренијели да су породице спавале у ходницима цркве и околних објеката, као и да им је пружена медицинска помоћ.

У цркви је ноћас било око 400 људи

Од почетка најновијих сукоба израелске војске и Хамаса, појављивале су се информације да је црква погођена, али то до синоћног напада није било тачно.

У ноћашњим ваздушним нападима на Газу црква је погођена. Грађевина је оштећена, а поједини медији преносе да има повријеђених и погинулих, али званичних информација још нема.

Архиепископ тиберијадски Алексије рекао је за грчки јавни сервис ЕРТ да су погођене канцеларије и друге просторије око цркве и да се чека булдожер како би се видјело има ли жртава. Додао је да је у цркви у том тренутку било око 400 људи.

Из Патријаршије су навели да остају посвећени вјерској и моралној дужности у обезбјеђивању подршке и заклона свима којима је то потребно, упркос сталним израелским захтјевима за евакуацијом цивила и притисцима на цркве.

Како поступити у случају земљотреса

Како поступити у случају земљотреса

"Циљање цркава и њихових објеката, међу којима су и склоништа која штите невине цивиле, нарочито дјецу и жене који су изгубили своје домове током израелских ваздушних удара на стамбене области у посљедњих 13 дана, чине ратни злочин који се не смије игнорисати", наводи се у саопштењу Јерусалимске патријаршије.

Јерусалимска патријаршија је аутокефална православна црква и има јурисдикцију у Израелу, Палестини и Јордану. Већина архијереја су Грци, а црква има око 130.000 вјерника.

Одбрамбене снаге Израела саопштиле су да је "зид цркве у области оштећен" као исход њиховог напада и да је у току "ревизија инцидента".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: