Весна Шипка

Како поступити у случају земљотреса

  • Извор: АТВ
  • 20.10.2023. 09:58

У сусрет обиљежавању годишњице земљотреса који је 1969. године разорио Бањалуку, у нашем АТВ јутру разговарали смо о томе како треба да се понашамо у случају земљотреса.

Наш саговорник овог јутра био је самостални стручни сарадник за планове заштите и спасавања у Одсјеку Цивилне заштите Бањалука Весна Шипка.

Шипка каже да је основно да грађани у случају земљотреса не паниче.

Такође, додаје она, важно је да грађани добро упознају своје просторе како би знали куда је најбезбједније да се крећу.

Када су у питању институције, Шипка наводи да су оне обавезне да посједују Протоколе за поступање у случају земљотреса.

У случају земљотреса, додаје она, нема кретања, дакле од земљотреса нема бјежања.

Наранџасти аларм због вјетра: Издато упозорење

Наранџасти аларм због вјетра: Издато упозорење

Препорука је да се заузме заштитни положај у самом објекту и да се сачека да све прође а тек онда изаћи из објекта и удаљити се.

Одсијек за послове цивилне заштите сваког октобра поводом годишњице разорног земљотреса који је погодио Бањалуку интензивира своје превентивена активности које имају за циљ подизање свијести о потреби и обавези спровођења мјера заштите од земљотреса а самим тим и јачање припремљености становништва.

Ове године, у скалду са закључком Штаба за ванредне ситуације, фокус је на најрањивијим категоријама становништва, а то су дјеца предшколског узраста.

Како каже Шипка, припремљен је пакет едукативног материјала који је намијењен за обуку васпитача.

"Ради се о снимању едукативног филма који је праћен бојанкама који третира тематику заштите и поступања у случају земљотреса и пожара. Као и филм. У склопу ових активности биће извршена и обука васпитача. А едукативни материјали биће достављени вртићима и државним и приватним“, каже она.

Амиџић за АТВ јутро: Сулуда идеја Бећировића и Комшића; Посланици да подрже вето

Амиџић за АТВ јутро: Сулуда идеја Бећировића и Комшића; Посланици да подрже вето

Свим школама ће ове године бити достављено упутство за поступање у случају земљотреса уз препоруку да се 27. октобра у 9 часова и 11 минута, када је и био земљотрес у 1969. године, изврши евакуација, односно поступи у скалду са Планом евакуциаје школе.

У Бањалуци ће 26. октобра бити стручна конференција под називом "Јачање отпорности заједнице на земљотресе“.

"Бањалука ће бити центар великог броја научника и стручњака. Први дио кнференције ће бити научног карактера , третираће управљање ризиком. На другом дијелу конференције обратиће се представници Цивилних заштита градова који су искусили земљотрес. Имаћемо прилику да чујемо искуства и како тече обнова Петриње“, рекла је Шипка.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: