Бивши предсједник САД-а

Подигнута нова оптужница против Трампа

  • Извор: Танјуг
  • 28.08.2024. 07:57

Специјални амерички тужилац Џек Смит подигао је нову оптужницу против бившег предсједника САД и кандидата Републиканске партије на предстојећим предсједничким изборима у тој земљи Доналда Трампа, која се односи на наводно Трампово опирање мирном преносу власти након што је на предсједничким изборима 2020. изгубио од садашњег предсједника Џозефа Бајдена.

Нова Смитова оптужница заснована је на ужем списку наводних кривичних дјела, за разлику од оптужнице од прошле године коју је одбацио Врховни суд САД, уз образложење да је Трамп као бивши предсједник имао имунитет да буде кривично гоњен по њој, преноси ЦБС.

У оптужници су и четири тачке старе оптужнице, укључујући ону за завјеру да превари државу САД, али су далеко суженије кад је ријеч о наводним доказима и основама на којима су подигнуте.

Тако је у односу на стару оптужницу, са списка наводних Трампових саучесника уклоњена једна особа, описана као службеник Министарства правде који је радио на грађанским стварима и који је, са оптуженим, покушао да искористи Министарство правде да отвори истраге лажних изборних преступа и утиче на државна законодавна тела са свесно лажним тврдњама о изборној превари.

Поново детаљно излажући наводне незаконите радње попут организовања лажних бирачких листа или рада са приватним адвокатима на правној стратегији за узурпирање преноса власти, Смит је оптужио Трампа да је злоупотребио своју улогу кандидата за функцију, а не функцију председника САД, да утиче на резултате избора.

Нова оптужница је одговор на прошломјесечну пресуду Врховног суда у којој је порота донијела одлуку да предсједник САД и бивши председници имају имунитет од кривичног гоњења за "службене радње" које предузимају током свог предсједничког мандата.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.