Ангажовано више од 50.000 војника

Почела руска офанзива на Харковску област

  • Извор: СРНА
  • 10.05.2024. 12:42

Армија групе "Сјевер" руске војске рано јутрос започела је офанзивне операције на Харковском правцу - за ову операцију ангажовано је више од 50.000 војника, неколико стотина тенкова и оклопних возила.

Како преносе руски медији, напад је почео у четири сата изјутра ударом планирајућих авионскох бомби "ФАБ-500" велике разорне моћи.

За сат времена на украјинске одбрамбене линије пало је више од 25 бомби, а затим је услиједила артиљеријска припрема са територије Русије.

Оно што је познато јесте да је Оперативна група "Сјевер" подијељена на три оперативна правца.

Оперативни правац "Брјанск" покрива простор од тромеђе бјелоруско-руске и украјинске границе и броји 8.500 војника. Ова група има задатак да продре у Сумску област и да створи тампон зону према централној и севјерозападној Украјини односно Кијевској области.

Оперативни правац "Курск" броји 10.800 војника и тежишни правац удара је такође на Сумски регион и заузимање града Сумија и пружање подршке оперативом правцу "Брјанск".

Трећа и највећи по јачини је оперативни правац "Белгород" броји 31.200 војника и има задатак стварање тампон зоне дуж украјинско-руске границе и изолацију украјински трупа, односо удаљења снага артиљерије и ракетне артиљерије од руске границе.

Помињу се и заузимање Харковске обасти и окружења града Харкова.

Руска војска највише користи вишецијевне ракетне бацаче "БМ-21 град".

Руским трупама на овом правцу командује генерал Александар Лапин /1964/, командант Централног војног округа. Од октобра 2018. до јануара 2019. командовао је и руском војском у Сирији.

У фебруару 2019. унапријеђен је у чин генерал-пуковника.

Његов син Денис такође је официр, по чину потпуковник, и командује гардијским тенковским пуком.

Што се тиче техничке опремљености "Оперативна група Сјевер" располажа са:

400 тенкова већином "Т-90М прорив 3", 930 борбених возила пјешадије "БВП 2 и 3",

990 комада самоходних хаубица "МСТА-С" калибра 152 милиметра, "2С19" калибра 122 и "Акција 2С3" калибра 152 милиметра.

Ова руска оперативна група има 120 вишецијевних бацача ракета "БМ-21", "Торнадо С", "БМ-27 Ураган" и "БМ-31 Смерч" - преносе аналитичари ТВ "Фронт".

Два села у Харковској области доспјела су под руску контролу, а јуришне групе руских снага почеле су да напредују у региону истовремено из пет праваца - јављају руски војни дописници.

Према посљедњим подацима, села Стрелечја, које се налази на граници са Русијом, као и Гатишче, у Волчанској области, дошла су под пуну контролу руских трупа.

Извјештава се да су раније у Стрелечју биле Оружане снаге Украјине, а село је било добро утврђено.

Руске снаге позивају украјинске војнике да се предају, ако не желе да умру.

"У правцу Харкова и Доњецка добићете самоубилачка наређења. Неко ће бити преварен да се бори до смрти, а неће бити помоћи нити ће имати шансу.

Одбијте наређења. Предаја или повлачење" - преноси "Телеграм" канал "Џокер ДНР" ове поруке упућене украјинским војницима.

Украјински извори јављају да украјинска страна чека улазак главних снага руске војске, позивајући становништво Харковске и Сумске области да се евакуише у позадинске области.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.