Angažovano više od 50.000 vojnika

Počela ruska ofanziva na Harkovsku oblast

  • Izvor: SRNA
  • 10.05.2024. 12:42

Armija grupe "Sjever" ruske vojske rano jutros započela je ofanzivne operacije na Harkovskom pravcu - za ovu operaciju angažovano je više od 50.000 vojnika, nekoliko stotina tenkova i oklopnih vozila.

Kako prenose ruski mediji, napad je počeo u četiri sata izjutra udarom planirajućih avionskoh bombi "FAB-500" velike razorne moći.

Za sat vremena na ukrajinske odbrambene linije palo je više od 25 bombi, a zatim je uslijedila artiljerijska priprema sa teritorije Rusije.

Ono što je poznato jeste da je Operativna grupa "Sjever" podijeljena na tri operativna pravca.

Operativni pravac "Brjansk" pokriva prostor od tromeđe bjelorusko-ruske i ukrajinske granice i broji 8.500 vojnika. Ova grupa ima zadatak da prodre u Sumsku oblast i da stvori tampon zonu prema centralnoj i sevjerozapadnoj Ukrajini odnosno Kijevskoj oblasti.

Operativni pravac "Kursk" broji 10.800 vojnika i težišni pravac udara je takođe na Sumski region i zauzimanje grada Sumija i pružanje podrške operativom pravcu "Brjansk".

Treća i najveći po jačini je operativni pravac "Belgorod" broji 31.200 vojnika i ima zadatak stvaranje tampon zone duž ukrajinsko-ruske granice i izolaciju ukrajinski trupa, odnoso udaljenja snaga artiljerije i raketne artiljerije od ruske granice.

Pominju se i zauzimanje Harkovske obasti i okruženja grada Harkova.

Ruska vojska najviše koristi višecijevne raketne bacače "BM-21 grad".

Ruskim trupama na ovom pravcu komanduje general Aleksandar Lapin /1964/, komandant Centralnog vojnog okruga. Od oktobra 2018. do januara 2019. komandovao je i ruskom vojskom u Siriji.

U februaru 2019. unaprijeđen je u čin general-pukovnika.

Njegov sin Denis takođe je oficir, po činu potpukovnik, i komanduje gardijskim tenkovskim pukom.

Što se tiče tehničke opremljenosti "Operativna grupa Sjever" raspolaža sa:

400 tenkova većinom "T-90M proriv 3", 930 borbenih vozila pješadije "BVP 2 i 3",

990 komada samohodnih haubica "MSTA-S" kalibra 152 milimetra, "2S19" kalibra 122 i "Akcija 2S3" kalibra 152 milimetra.

Ova ruska operativna grupa ima 120 višecijevnih bacača raketa "BM-21", "Tornado S", "BM-27 Uragan" i "BM-31 Smerč" - prenose analitičari TV "Front".

Dva sela u Harkovskoj oblasti dospjela su pod rusku kontrolu, a jurišne grupe ruskih snaga počele su da napreduju u regionu istovremeno iz pet pravaca - javljaju ruski vojni dopisnici.

Prema posljednjim podacima, sela Strelečja, koje se nalazi na granici sa Rusijom, kao i Gatišče, u Volčanskoj oblasti, došla su pod punu kontrolu ruskih trupa.

Izvještava se da su ranije u Strelečju bile Oružane snage Ukrajine, a selo je bilo dobro utvrđeno.

Ruske snage pozivaju ukrajinske vojnike da se predaju, ako ne žele da umru.

"U pravcu Harkova i Donjecka dobićete samoubilačka naređenja. Neko će biti prevaren da se bori do smrti, a neće biti pomoći niti će imati šansu.

Odbijte naređenja. Predaja ili povlačenje" - prenosi "Telegram" kanal "Džoker DNR" ove poruke upućene ukrajinskim vojnicima.

Ukrajinski izvori javljaju da ukrajinska strana čeka ulazak glavnih snaga ruske vojske, pozivajući stanovništvo Harkovske i Sumske oblasti da se evakuiše u pozadinske oblasti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program