Авганистан

Почела нова школска година, али без дјевојчица

  • 20.03.2024. 16:47

У Авганистану је данас почела нова школска година, а средње школе су трећу годину заредом остале затворене за дјевојчице.

Талибанске власти су у марту 2022. године забраниле девојчицама да похађају средњу школу, након што се овај покрет вратио на власт 2021. године и наметнуо строгу визију ислама уз ограничења која УН називају "родним апартхејдом".

Јутрос су униформисани дјечаци носили црно-бијеле талибанске заставе док су поред улаза у школу "Амани" у Кабулу стајали званичници да би свечано обиљежили почетак школске године, пренио је АП.

Кабула Зухал Ширзад /18/ морала је да остане код куће када је зазвонило школско звоно.

"Сваке године када би мој брат кренуо у школу, осјећала сам се веома разочарано. Била сам срећна због њега и тужна због себе", рекла је она.

Она је додала да се њен брат ове зиме спремао за пријеми испит, док је она била очајна јер би се припремала и она да јој је дозвољено да иде у школу.

Авганистан је једина земља у којој је образовање дјевојчица забрањено послије основне школе.

"Ниједна дјевојка попут мене не може да настави образовање и студије у нашој земљи, а мучно је што дјечаци то могу", рекла је Асма Алкозаи /18/ из западног града Херата.

Она је рекла да друштво не може да напредује када у њему постоје баријере у образовању.

Онлајн часови су се појавили као одгоvор на ограничења, али недостатак компјутера и интернета, као у изолованост коју доноси учење преко екрана, чини ово лошом замјеном за учење у школи, кажу ученици и наставници.

Министарство просвјете најавило је јуче почетак нове школске године, а у позиву медијима изричито је забрањено новинаркама да прате церемонију у школи "Амани".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм