Чекају помоћ

Палестинци из Газе су бијесни на арапске земље

  • Извор: Хина
  • 19.10.2023. 17:39

Двадесет камиона натоварених хуманитарном помоћи који би из Египта требали ући у Појас Газе тешко да ће охрабрити палестинско становништво које настоји извући живу главу под израелским ваздушним ударима и преживјети услијед хроничне несташице хране и лијекова.

Након интензивних дипломатских напора Египат је пристао отворити свој једини гранични прелаз према Гази, рекао је Вашингтон, па би први камиони помоћи требали стићи до Газе, скученог подручја с чак 2.3 милиона становника блокираних у енклави.

Бијесни на арапске земље

"Та помоћ је гребање по површини, од арапских и страних земаља не тражимо ништа друго него да зауставе бомбардовање наших домова", каже Ел Авад Ел-Дали (65) стојећи покрај порушених кућа. 

Као и многи Палестинци, и он мисли да арапске земље нису учиниле довољно да подрже палестинску ствар, а посебно не оне државе које су склопиле уговоре о нормализацији односа с Израелом.

"Желимо да зауставе бомбардирања људи који гину у властитим домовима", рекао је.

Сједињене Државе и Египат договорили су с Израелом доставу помоћи у Газу, а Бијела кућа је објавила да је договорен пролаз за 20 камиона путем граничног пријелаза Рафах сљедећих дана у нади да ће послије слиједити и други.

Израел је понављао да неће допустити допрему помоћи у Газу све док радикални палестински исламистички покрет Хамас, који надзире Газу, не ослободи око 200 талаца које је отео. Хамас је у муњевитом нападу на Израел убио и 1400 људи.  

Већина становника Газе зависила је о хуманитарној помоћи и прије тренутног сукоба и, према УН-у, стотињак камиона на дан довозило је помоћ за енклаву која годинама живи у блокади.

Од Хамасовог напада 7. октобар убијено је 3.748 Палестинаца, а 12.065 је рањено у ваздушним ударима, говоре подаци министарства здравства из Газе. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: