Čekaju pomoć

Palestinci iz Gaze su bijesni na arapske zemlje

  • Izvor: Hina
  • 19.10.2023. 17:39

Dvadeset kamiona natovarenih humanitarnom pomoći koji bi iz Еgipta trebali ući u Pojas Gaze teško da će ohrabriti palestinsko stanovništvo koje nastoji izvući živu glavu pod izraelskim vazdušnim udarima i preživjeti uslijed hronične nestašice hrane i lijekova.

Nakon intenzivnih diplomatskih napora Еgipat je pristao otvoriti svoj jedini granični prelaz prema Gazi, rekao je Vašington, pa bi prvi kamioni pomoći trebali stići do Gaze, skučenog područja s čak 2.3 miliona stanovnika blokiranih u enklavi.

Bijesni na arapske zemlje

"Ta pomoć je grebanje po površini, od arapskih i stranih zemalja ne tražimo ništa drugo nego da zaustave bombardovanje naših domova", kaže Еl Avad Еl-Dali (65) stojeći pokraj porušenih kuća. 

Kao i mnogi Palestinci, i on misli da arapske zemlje nisu učinile dovoljno da podrže palestinsku stvar, a posebno ne one države koje su sklopile ugovore o normalizaciji odnosa s Izraelom.

"Želimo da zaustave bombardiranja ljudi koji ginu u vlastitim domovima", rekao je.

Sjedinjene Države i Еgipat dogovorili su s Izraelom dostavu pomoći u Gazu, a Bijela kuća je objavila da je dogovoren prolaz za 20 kamiona putem graničnog prijelaza Rafah sljedećih dana u nadi da će poslije slijediti i drugi.

Izrael je ponavljao da neće dopustiti dopremu pomoći u Gazu sve dok radikalni palestinski islamistički pokret Hamas, koji nadzire Gazu, ne oslobodi oko 200 talaca koje je oteo. Hamas je u munjevitom napadu na Izrael ubio i 1400 ljudi.  

Većina stanovnika Gaze zavisila je o humanitarnoj pomoći i prije trenutnog sukoba i, prema UN-u, stotinjak kamiona na dan dovozilo je pomoć za enklavu koja godinama živi u blokadi.

Od Hamasovog napada 7. oktobar ubijeno je 3.748 Palestinaca, a 12.065 je ranjeno u vazdušnim udarima, govore podaci ministarstva zdravstva iz Gaze. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: