Њујорк

Озбиљно упозорење: Овдје би могао бити сљедећи велики напад терориста

  • Извор: Б92
  • 26.04.2024. 22:51

Највећа опасност пријети предстојећим Олимпијским играма у Француској, главном овогодишњем спортском догађају, стиже упозорење из Суфан центра из Њујорка, невладине институције која се бави глобалном анализом.

С обзиром на три смртоносне операције које је Исламска држава (ИС) извела од почетка ове године у Ирану, Турској и Москви, и четири напада инспирисана ИД у Европи послије 7. октобра 2023. – у Арасу и Паризу (Француска) и у Бриселу (Белгија) и Цириху (Швајцарска) – врло је вјероватно да ће у наредним мјесецима ова терористичка организација или њене присталице покушати да нападну спортске догађаје и друге циљеве у Европи.

Озбиљно упозорење

Ово треба схватити озбиљно јер је Исламска држава планирала да изврши напад током Свјетског првенства у Катару 2022. године, али је то спријечено.

Али обавјештајне агенције које прате Исламску државу и њене симпатизере биљеже све већи број пријетњи и саопштења која указују да планирају нападе у Европи. Треба их схватити озбиљно и не игнорисати, као што су то учиниле руске власти, па су у марту терористи ИД убили 144 особе које су ишле на концерт у Москву.


Раму Исака оштро критиковала амбасада САД

Раму Исака оштро критиковала амбасада САД

Најаве Исламске државе да ће ускоро услиједити освета "невјерницима” и "крсташима” посебно су појачане послије 7. октобра, када је Хамас убио 1.200 Израелаца, а потом Израел покренуо осветничку операцију у којој је на мети припадника Хамаса, али и десетине хиљада палестинских цивила, мјесецима, што изазива бијес и жељу за осветом у великом дијелу исламског свијета.

Исламисти у својој пропаганди користе овај бијес о Гази према Западу, истичући да САД, Француска и друге земље подржавају Израел политички, финансијски и снабдијевајући га оружјем, па их треба казнити.

Опасност од тероризма

Прије неколико дана, Томас Халденванг, предсједник Савезне канцеларије за заштиту устава, њемачке домаће обавјештајне службе, такође је упозорио да они прате исламистичке групе и појединце у потрази за могућим терористичким нападима.

Поготово што овог љета предстоје два велика спортска догађаја: Европско првенство у фудбалу у Њемачкој и Олимпијске игре у Паризу.

"И на том пољу је ниво пријетње висок. У овом тренутку, иако нису познати конкретни планови за напад, апстрактна опасност је изузетно велика", додао је он у интервјуу за "Дојче веле".


Коначно откривено: Да ли је метан из

Коначно откривено: Да ли је метан из "Сјеверног тога“ утицао на климу

Халденванг је навео да се Исламска држава Хорасан (ИС-К), која је активна у Авганистану и Пакистану, посебно залаже за велики, спектакуларни напад.

"Можемо да замислимо разне сценарије. Један од веома опасан је, на примјер, да тимови нападача дођу у Њемачку, можда су неки већ дошли, а затим изведу напад као група", рекао је Халденванг.

Пријетње организаторима

Суфан центар је подсјетио и да је Исламска држава Корасан упутила пријетње организаторима Европског првенства у фудбалу у Њемачкој, Олимпијских игара у Француској и утакмица Лиге шампиона.

Происламски државни пропагандни лист Халуму такође је позвао присталице да нападају "трибине и утакмице на стадионима", а на интернету је постављен постер на арапском језику који позива на напад на Љетне олимпијске игре "динамитом, експлозивом, молотовљевим коктелима и ножевима".


Захваљујући хуманости Васкрс и крсну славу ће коначно прославити у својој кући

Захваљујући хуманости Васкрс и крсну славу ће коначно прославити у својој кући

Раније ове недјеље, француске власти су најавиле хапшење 16-годишњег дјечака који је на друштвеним мрежама написао да жели да "умре као мученик" на Олимпијским играма у Паризу.

Поред тога, фотографије које је објавио ИС-К сугеришу да су најбоља мјеста за напад лондонски стадион Емиратес, дом Арсенала, мадридски стадиони Метрополитано и Сантјаго Бернабеу (Атлетико и Реал) и Парк принчева у Паризу (ПСЖ, иако су власници клуба Арапи).

Бројни напади

Можда се ништа неће десити, али било би глупо игнорисати ове пријетње. Исламска држава је већ извела бројне нападе на спортске догађаје на неколико континената, од којих је најсмртоноснији био 13. новембра 2015. године, када су бомбаши самоубице извели више напада на неколико различитих локација у Паризу, убивши 130 људи и ранивши 400.

У јуну 2016. године двојица присталица Исламске државе бацила су гранату на гледаоце утакмице Европског првенства између Италије и Шпаније.

У априлу 2017, осумњичени присталица ИД у Њемачкој детонирао је бомбе у близини аутобуса који је превозио тим Борусије из Дортмунда, а у јулу 2018. симпатизери ИД напали су стране бициклисте у Таџикистану.


Алиса Мутап не може још у затвор, ево и због чега

Алиса Мутап не може још у затвор, ево и због чега

16. октобра 2023. присталица ИД пуцао је на шведске фудбалске навијаче у Бриселу у знак одмазде за спаљивање Курана у Стокхолму.

Најновије пријетње Исламске државе захтијеваће значајну безбједносну припрему и опрез с обзиром на доказану способност ИД да изврши своје пријетње.

Посебно су опасни исламисти из централног дијела ИД у Сирији и, све више, из њеног хорасанског огранка у Авганистану/Пакистану.

Овогодишњи смртоносни напади у Ирану и Москви показују да Исламска држава може да организује масовно крвопролиће, или бар да инспирише симпатизере који потом дјелују сами, што их чини тежим за осујећивање.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.