Политико

Озбиљна криза у Украјини: Младићи масовно бјеже

  • Извор: Агенције
  • 26.03.2024. 12:55

Двадесетосмогодишњи Артем један је од хиљада младих Украјинаца који избјегавају регрутацију, опрезан је када излази из куће и заобилази мјеста попут станица подземне жељезнице, гдје полиција провјерава документа тражећи младиће попут њега.

"Неки од мојих пријатеља су много параноични и уопште не излазе", каже Артем.

Артем изгледа као бјегунац, носи бејзбол капу која му је спуштена и прекрива му очи чак и када је облачно. Како пише "Политико", на овај састанак је дошао непримјетно, а говорио је врло тихо како га нико не би чуо.

Када је Русија напала њихову земљу прије двије године, млади и стари Украјинци похрлили су добровољно у центре за регрутацију.


Велики руски напади на Украјину, погођени објекти СБУ?

Велики руски напади на Украјину, погођени објекти СБУ?

Неки су гласно негодовали јер нису одмах били регрутовани. Украјинска војска није могла да их прими све због мањка ресурса и опреме, али је успјела да оформи нове јединице, прошири постојеће и импровизује не би ли зауставила руске тенкове на путу према Кијеву.

Али, првобитни излив патриотског жара је спласнуо. Рат траје више од двије године, а мушкарци се својим кућама с ратишта враћају повријеђени, унакажени или мртви. Песимизам такође узима маха па се све више људи доводи у питање способност Украјине да порази руске снаге.

Откако је прије двије године започела руска инвазија, покренуто је 9.000 поступака због избјегавања војне обавезе, према украјинском министарству унутрашњих послова. Али, реална цифра је вјероватно већа с обзиром на то да неки Украјинци избјегавају да пријаве боравиште па позиви за војску не могу да им буду уручени.


Полиција Српске на опрезу због терористичког напада у Москви

Полиција Српске на опрезу због терористичког напада у Москви

Украјински предсједник Володимир Зеленски признао је да је ријеч о "осјетљивом" питању.

Чак и у недјељама пре инвазије у фебруару 2022. предсједник се одупирао позивима опозиционих парламентарних посланика да уведе општу мобилизацију.

Тренутно постоји хитна потреба за већим бројем војника како би их се распоредило уздуж хиљаду километара дуге линије фронта уочи очекиваног руског покушаја пробоја према Харкову на сјевероистоку или Одеси на југу.

Зимско блато је почело да се суши и прољеће је иза угла па украјински војни званичници страхују да ће координисана руска офанзива започети у сљедећим недјељама или мјесецима.

Украјини опасно недостаје не само муниције, посебно артиљеријских граната и пројектила за противваздушну одбрану, већ и војника који би одбили руски напад. Украјински војник на ратишту просјечно је стар 43 године, а доказа о избјегавању регрутације све је више.

"ББЦ" је недавно писао да је 650.000 војно способних Украјинаца побјегло из земље у протекле двије године, при чему је већина то учинила на границама с Пољском и Словачком.


Ево зашто се мост у Америци срушио као да је од папира

Ево зашто се мост у Америци срушио као да је од папира

Неки су имали лажне потврде о ослобађању од војне обавезе које су им омогућиле да напусте Украјину.

Прошле године готово 1.300 особа нашло се пред судом због избјегавања регрутације, али званичници признају да је ријеч о тек малом дијелу оних који избјегавају војну службу.

Иако је на снази систем регрутације како би се надопунили редови добровољаца, законодавци тврде да је нефункционалан и ограничен због хиљада људи који не пријављују своје пребивалиште.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)