Тема дана

Озбиљна ескалација напетости на Блиском истоку

  • Извор: АТВ
  • 02.10.2024. 19:46

Недавни ракетни напад Ирана на Израел означава озбиљну ескалацију напетости у регији, изазвану убиством високог иранског савезника, вође Хезболаха Хасана Насралаха.

Ова акција Ирана представља одговор на оно што Техеран доживљава као директну пријетњу својој националној сигурности. У том контексту, ирански врховни вођа, Ајатолах Али Хаменеи, наредио је наставак војне активности, изјављујући да је Иран потпуно спреман за сваку одмазду.

Застрашујуће: Путник из авиона снимио почетак иранског напада

Застрашујуће: Путник из авиона снимио почетак иранског напада

Иранска револуционарна гарда, која је извела напад, изјавила је да је циљ био уништавање кључних војних и безбједносних инфраструктура у Израелу, укључујући и само сједиште Мосада, поноса Израела. Користећи суперзвучне ракете "Фатах", Техеран је покушао да поткопа израелски противракетни систем "Хетс", што указује на напредак иранске војне технологије и способности.

У међувремену, ирански званичници су нагласили да ће Израел сносити посљедице уколико се одлучи на одговор и нападне Иран, чиме се додатно компликује ситуација.

- Ракетни напад Ирана на израелску територију током ноћи био је акт самоодбране Техерана и у складу је са чланом 51 Статута Уједињених нација, циљеви иранске стране били су само војне базе и објекти који имају везе са безбједношћу. Исламска република Иран је само искористила своје право на легитимну одбрану на основу члана 51 Повеље УН и истовремено за своје циљеве одабрала искључиво војне базе и објекти безбједности - кажу из Министарства спољних послова Ирана.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху одговорио је на ирански напад - каже да ће Иран платити за своју грешку, истичући да је напад био директна пријетња из Техерана.

Нетањаху: Иран је направио велику грешку и платиће за то

Нетањаху: Иран је направио велику грешку и платиће за то

Израелски званичници су нагласили да ће узвратити на начин и у вријеме које сами одаберу, што отвара могућност будућих војних акција. Извори из САД-а истичу да ће Израел усмјерити своје нападе на иранска постројења за производњу нафте, чиме би се покушала додатно дестабилизовати иранска економија.

- Током одбране извели смо доста пресретања иранских ракета. Има неких посљедица у средњим и јужним дијеловима земље. Ми смо у стању појачане приправности у одбрани и офанзиви, заштитићемо грађане Израела. Овај напад ће имати посљедице. Имамо планове, дјеловаћемо у вријеме и на мјесту које ми сами одаберемо - поручио је Данијел Хагари, портпарол ИДФ-а.

Ова ескалација сукоба може имати далекосежне посљедице по стабилност Блиског Истока, сматрају стручњаци. У тренутној ситуацији, тешкоће могу настати не само за Израел и Иран, већ и за њихове савезнике и сусједе. Очекивана значајна одмазда од стране Израела може изазвати нови талас насиља и дестабилизацију регије.

Прво оглашавање вође Ирана: САД лажно тврди да доноси мир и спокој

Прво оглашавање вође Ирана: САД лажно тврди да доноси мир и спокој

- Наш апел је веома једноставан: крајње је вријеме да одмах престану борбена дејства. То, наравно, подразумијева престанак кршења територијалног интегритета и суверенитета сусједних земаља и отпочињање реалне потраге за политичким и дипломатским излазом из ове изузетно опасне ситуације - навео је Анатолиј Викторов, амбасадор Русије у Израелу.

- Стварање либанског фронта и директна интервенција Ирана, повећали су ризик од регионалног сукоба великих размјера, али ескалација нас још више гура ка томе да радимо на миру и дијалогу. Апелујемо на одговорност свих регионалних актера. Важно је одржавање дијалога са Ираном. Позивамо све, укључујући и Израел, да раде на деескалацији и избјегну сукоб који може да изазове нове жртве - поручује Антонио Тајани, министар спољних послова Италије.

Америка је већ најавила да ће умијешати прсте у овај сукоб и да неће сједити скрштених руку. И неће само они, за очекивати је да ће се и други битни геополитички актери умијешати у новонасталу ситуацију.

Иран је упозорио Америку да се не мијеша у сукоб. Претходни израелски напади у Јемену и Либану, урађени су уз логистичку подршку САД, кажу стручњаци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм