Tema dana

Ozbiljna eskalacija napetosti na Bliskom istoku

  • Izvor: ATV
  • 02.10.2024. 19:46

Nedavni raketni napad Irana na Izrael označava ozbiljnu eskalaciju napetosti u regiji, izazvanu ubistvom visokog iranskog saveznika, vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Ova akcija Irana predstavlja odgovor na ono što Teheran doživljava kao direktnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti. U tom kontekstu, iranski vrhovni vođa, Ajatolah Ali Hamenei, naredio je nastavak vojne aktivnosti, izjavljujući da je Iran potpuno spreman za svaku odmazdu.

Zastrašujuće: Putnik iz aviona snimio početak iranskog napada

Zastrašujuće: Putnik iz aviona snimio početak iranskog napada

Iranska revolucionarna garda, koja je izvela napad, izjavila je da je cilj bio uništavanje ključnih vojnih i bezbjednosnih infrastruktura u Izraelu, uključujući i samo sjedište Mosada, ponosa Izraela. Koristeći superzvučne rakete "Fatah", Teheran je pokušao da potkopa izraelski protivraketni sistem "Hets", što ukazuje na napredak iranske vojne tehnologije i sposobnosti.

U međuvremenu, iranski zvaničnici su naglasili da će Izrael snositi posljedice ukoliko se odluči na odgovor i napadne Iran, čime se dodatno komplikuje situacija.

- Raketni napad Irana na izraelsku teritoriju tokom noći bio je akt samoodbrane Teherana i u skladu je sa članom 51 Statuta Ujedinjenih nacija, ciljevi iranske strane bili su samo vojne baze i objekti koji imaju veze sa bezbjednošću. Islamska republika Iran je samo iskoristila svoje pravo na legitimnu odbranu na osnovu člana 51 Povelje UN i istovremeno za svoje ciljeve odabrala isključivo vojne baze i objekti bezbjednosti - kažu iz Ministarstva spoljnih poslova Irana.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je na iranski napad - kaže da će Iran platiti za svoju grešku, ističući da je napad bio direktna prijetnja iz Teherana.

Netanjahu: Iran je napravio veliku grešku i platiće za to

Netanjahu: Iran je napravio veliku grešku i platiće za to

Izraelski zvaničnici su naglasili da će uzvratiti na način i u vrijeme koje sami odaberu, što otvara mogućnost budućih vojnih akcija. Izvori iz SAD-a ističu da će Izrael usmjeriti svoje napade na iranska postrojenja za proizvodnju nafte, čime bi se pokušala dodatno destabilizovati iranska ekonomija.

- Tokom odbrane izveli smo dosta presretanja iranskih raketa. Ima nekih posljedica u srednjim i južnim dijelovima zemlje. Mi smo u stanju pojačane pripravnosti u odbrani i ofanzivi, zaštitićemo građane Izraela. Ovaj napad će imati posljedice. Imamo planove, djelovaćemo u vrijeme i na mjestu koje mi sami odaberemo - poručio je Danijel Hagari, portparol IDF-a.

Ova eskalacija sukoba može imati dalekosežne posljedice po stabilnost Bliskog Istoka, smatraju stručnjaci. U trenutnoj situaciji, teškoće mogu nastati ne samo za Izrael i Iran, već i za njihove saveznike i susjede. Očekivana značajna odmazda od strane Izraela može izazvati novi talas nasilja i destabilizaciju regije.

Prvo oglašavanje vođe Irana: SAD lažno tvrdi da donosi mir i spokoj

Prvo oglašavanje vođe Irana: SAD lažno tvrdi da donosi mir i spokoj

- Naš apel je veoma jednostavan: krajnje je vrijeme da odmah prestanu borbena dejstva. To, naravno, podrazumijeva prestanak kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta susjednih zemalja i otpočinjanje realne potrage za političkim i diplomatskim izlazom iz ove izuzetno opasne situacije - naveo je Anatolij Viktorov, ambasador Rusije u Izraelu.

- Stvaranje libanskog fronta i direktna intervencija Irana, povećali su rizik od regionalnog sukoba velikih razmjera, ali eskalacija nas još više gura ka tome da radimo na miru i dijalogu. Apelujemo na odgovornost svih regionalnih aktera. Važno je održavanje dijaloga sa Iranom. Pozivamo sve, uključujući i Izrael, da rade na deeskalaciji i izbjegnu sukob koji može da izazove nove žrtve - poručuje Antonio Tajani, ministar spoljnih poslova Italije.

Amerika je već najavila da će umiješati prste u ovaj sukob i da neće sjediti skrštenih ruku. I neće samo oni, za očekivati je da će se i drugi bitni geopolitički akteri umiješati u novonastalu situaciju.

Iran je upozorio Ameriku da se ne miješa u sukob. Prethodni izraelski napadi u Jemenu i Libanu, urađeni su uz logističku podršku SAD, kažu stručnjaci.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: