Вашингтон

Откривена опасна слабост америчке морнарице

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2024. 16:00

Војна флота америчке војске, која укључује пловила за логистичке и хуманитарне мисије, суочава се с озбиљним проблемима одржавања и спремности, што угрожава способност испуњавања војних задатака у индо-пацифичком подручју.

Према најновијем извјештају Канцеларије за одговорност владе (ГАО), број оперативних пловила драматично је смањен, а постојећа флота је лоше одржавана и неприпремљена за комплексне мисије које су пред војском, јавља "ЦНН".

Пад оперативне спремности флоте

Упркос војној политици која налаже да пловила морају бити оперативна у најмање 90 одсто случајева, тренутна спремност је испод 40 одсто. То значи да је мање од половине пловила спремно за мисије у било којем тренутку. У извјештају се наводи да је смањење флоте додатно отежало ситуацију – број пловила пао је готово за половину у посљедњих пет година, с 134 пловила 2018. године на само 70 у мају ове године.

Донора органа прогласили мртвим и почели сјећи - он се пробудио

Донора органа прогласили мртвим и почели сјећи - он се пробудио

Један од кључних разлога за смањење флоте је повлачење старијих пловила између 2018. и 2019. године, али војска сада нема довољно капацитета да надокнади тај губитак. То је посебно проблематично у индо-пацифичком подручју, гдје су војне операције и мисије све чешће, а способност војске да брзо распореди људе, опрему и оружје постаје све важнија.

Проблеми током мисије у Гази

Пловила америчке војске нашла су се под лупом јавности током мисије изградње привременог пристаништа у Гази, чији је циљ био да се повећа проток хуманитарне помоћи Палестинцима.

Иако је мисија била од виталног значаја, "ЦНН" је извијестио да пловила нису била адекватно одржавана нити опремљена за овакав задатак. Пристаниште је било оперативно свега 20 дана, уз трошак од 230 милиона долара, прије него што су проблеми с ресурсима довели до завршетка мисије.

Да ли је ово обећана земља: Плате високе, а стандард прихватљив

Да ли је ово обећана земља: Плате високе, а стандард прихватљив

Након завршетка мисије, војни званичници одлучили су да ангажују цивилне извођаче за враћање пловила у САД, наводећи да је то сигурније и исплативије од самосталног повратка пловила.

Ова одлука додатно је нагласила недостатак ресурса и одржавања унутар војне флоте.

Значајни изазови с одржавањем

Извјештај ГАО-а открива да су кључни проблеми с флотом повезани са старењем пловила, несташицом резервних дијелова и застарјелим дијеловима који више нису доступни на тржишту. Ови фактори довели су до низа кашњења и додатних трошкова одржавања, често продужујући вријеме поправка пловила далеко изнад очекиваних рокова.

Познати инфлуенсер Каби Лејм уз пјесму бх. пјевача насмијао свијет

Познати инфлуенсер Каби Лејм уз пјесму бх. пјевача насмијао свијет

Један од најистакнутијих примјера наведених у извјештају је пловило за превоз десанта (ЛЦУ), које је на одржавању од 2018. године. Иако је поправка требало да буде завршена до јануара 2021. године, кашњења су довела до тога да је пловило још увијек неоперативно. Уговор о одржавању морао је бити измијењен седам пута, јер су накнадно откривени додатни проблеми, укључујући потребу за непланираним поправкама више од 40 одсто трупа пловила.

Осим кашњења у одржавању, извјештај истиче и сигурносне проблеме. На примјер, идентификовани су озбиљни недостаци на прамчаној рампи једног ЛЦУ пловила још 2010. године, али упркос ризику од катастрофалног квара, војска није предузела потребне мјере до 2023. године, када је ГАО упозорио на проблем.

У међувремену, једна рампа пала је у море током мисије у Јапану 2022. године, али тек након деценије занемаривања, војска је започела инспекцију свих пловила ове врсте.

Планови за модернизацију

Суочена с озбиљним проблемима у одржавању и оперативности постојеће флоте, америчка војска активно ради на модернизацији пловила и надокнади постојећих недостатака. Према ријечима портпарола војске, Синтије Смит, војска је посвећена побољшању тренутне флоте, док истовремено улаже у развој модернизованих пловила која би задовољила потребе до 2040. године.

Новак Ђоковић: Срце ми се слама

Новак Ђоковић: Срце ми се слама

Једна од најзанимљивијих опција коју војска разматра је замјена тренутне флоте аутономним пловилима. Пуковник Дејв Батлер, портпарол начелника штаба војске, изјавио је да војска помно прати развој аутономне технологије у нафтној и бродарској индустрији, те не види разлог зашто се та технологија не би примијенила и у војном сектору. Војска тренутно истражује како би аутономна пловила могла побољшати мобилност, сигурност и оперативну спремност у будућим мисијама.

Како би се ублажили тренутни проблеми с капацитетима, војска разматра и могућност најма цивилних пловила како би ојачала постојећу флоту.

У току су преговори с Конгресом, а недавно су представници Конгреса посјетили војна пловила на Хавајима како би расправили предности ове опције, пише "Тпортал".

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Европске микродржаве

    У документарном програму Европске микродржаве овај пут доносимо нешто више информација о држави Андори.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)