Заражено дијете и васпитачица

Откривена два случаја туберкулозе у вртићу

  • Извор: Телеграф
  • 21.06.2024. 15:39

Озбиљна ситуација погодила је румунски град Јаши када су у једном вртићу откривена два случаја туберкулозе, а заражени су једно дијете и један васпитач.

У питању је приватни вртић у којем су одмах предузете мјере заштите остале дјеце и васпитача као и утврђивање да ли је још неко у међувремену оболио од ове болести.

Ветеринарско-санитарна управа је одмах по пријави отворила истрагу.

Тренутно се дијете и васпитач налазе на лијечењу и то су за сада једина два потврђена случајева. Резултати осталих се још увијек чекају.

Како пишу румунски медији, све је почело средином априла када је жена почела да развија симптоме налик на респираторни вирус. Међутим, убрзо јој је потврђена дијагноза туберкулозе и кренула је са лијечењем.

Тада је кренуло и са епидемиолошким истраживањем које је показало да је и дијете позитивно на туберкулозу. И код њега се одмах кренуло са лијечењем, али се болест изгледа проширила и на остале групе вртића.

Родитељи су огорчени и кажу да им тада није речено да има заражених особа све док вртић није затворен због чишћења. Они сада траже објашњење од Управе.

Туберкулоза је заразна болест а изазива је бактерија која се зове Mycobacterium tuberculosis. Болест се најчешће манифестује на плућима, мада може да захвати и друге органе (мозак, мождане опне, бубреге, цријева, кости, јајнике итд.). Преноси се преко ситних честица које болесник искашљава у спољашњу средину, те је стога заразан само обољели од плућне туберкулозе.

Зараза не значи и болест, а свега се 10% оних који се инфицирају и разболи од активне туберкулозе. Да ли ће до заражавања и обољевања доћи зависи, с једне стране, од самог узрочника (његове заразности), а с друге стране, од отпорности организма који долази у контакт с бацилом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм