Сергеј Лавров

Оштра порука из Москве: Ревидирамо своју нуклеарну доктрину!

  • 27.08.2024. 15:11

Русија има своју нуклеарну доктрину, и она је тренутно у процесу ревизије, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Руски министар је нагласио да Американци, када говоре о трећем свјетском рату, из неког разлога га увијек повезују са Европом, као да би се он могао догодити искључиво на европском континенту. 

"Веома је важно да се разумије да ми имамо своју доктрину, укључујући и доктрину употребе нуклеарног оружја, чији се детаљи, иначе, сада ревидирају и за коју амерички лидери веома добро знају", рекао је Лавров на конференцији са министром спољних послова Јемена.

Лавров: Запад не жели да избјегне ескалацију са Русијом

Лавров: Запад не жели да избјегне ескалацију са Русијом

Подсјетимо, предсједник Русије Владимир Путин раније је говорио да би Русија могла да унесе одређене измјене у своју нуклеарну доктрину због промијењене ситуације у свијету. Како је објаснио, на Западу се у појединим круговима већ разговара о малим нуклеарним експлозивним направама које би у будућности могле наћи своју примјену, преноси РТ Балкан.

Недавно је и замјеник Лаврова, Сергеј Рјабков, потврдио да би Москва могла унети одређене измјене у нуклеарну доктрину. Према његовим ријечима, промјена доктрине била би повезана са даљом ескалацијом коју изазивају противници Русије.

Руски званичници више пута до сада истицали су да Русија може искористити нуклеарно оружје, само уколико за то постоје услови, односно, уколико би примјена овог оружја била у складу са нуклеарном доктрином. Званични назив овог документа гласи "О основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања" и он је усвојен 2020. године. 

Према писању "Комсомољске правде", постоје четири предуслова да би Русија искористила своје нуклеарно оружје:

-постојање вјеродостојне информације да су према територији Руске Федерације или територији њених савезника лансиране балистичке ракете;

-постојање вјеродостојне информације да је против Русије или њених савезника примјењено нуклеарно оружје;

-постојање вјеродостојне информације да је изведен непријатељски напад на кључне државне или војне објекте Руске Федерације, чије би онеспособљавање онемогућило рад руских нуклеарних система;

-постојање вјеродостојне информације да је против Русије изведена агресија конвенционалним оружјем, уколико се сматра да је тим нападом угрожено само постојање државе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.