Sergej Lavrov

Oštra poruka iz Moskve: Revidiramo svoju nuklearnu doktrinu!

  • 27.08.2024. 15:11

Rusija ima svoju nuklearnu doktrinu, i ona je trenutno u procesu revizije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da Amerikanci, kada govore o trećem svjetskom ratu, iz nekog razloga ga uvijek povezuju sa Еvropom, kao da bi se on mogao dogoditi isključivo na evropskom kontinentu. 

"Veoma je važno da se razumije da mi imamo svoju doktrinu, uključujući i doktrinu upotrebe nuklearnog oružja, čiji se detalji, inače, sada revidiraju i za koju američki lideri veoma dobro znaju", rekao je Lavrov na konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Jemena.

Lavrov: Zapad ne želi da izbjegne eskalaciju sa Rusijom

Lavrov: Zapad ne želi da izbjegne eskalaciju sa Rusijom

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je govorio da bi Rusija mogla da unese određene izmjene u svoju nuklearnu doktrinu zbog promijenjene situacije u svijetu. Kako je objasnio, na Zapadu se u pojedinim krugovima već razgovara o malim nuklearnim eksplozivnim napravama koje bi u budućnosti mogle naći svoju primjenu, prenosi RT Balkan.

Nedavno je i zamjenik Lavrova, Sergej Rjabkov, potvrdio da bi Moskva mogla uneti određene izmjene u nuklearnu doktrinu. Prema njegovim riječima, promjena doktrine bila bi povezana sa daljom eskalacijom koju izazivaju protivnici Rusije.

Ruski zvaničnici više puta do sada isticali su da Rusija može iskoristiti nuklearno oružje, samo ukoliko za to postoje uslovi, odnosno, ukoliko bi primjena ovog oružja bila u skladu sa nuklearnom doktrinom. Zvanični naziv ovog dokumenta glasi "O osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja" i on je usvojen 2020. godine. 

Prema pisanju "Komsomoljske pravde", postoje četiri preduslova da bi Rusija iskoristila svoje nuklearno oružje:

-postojanje vjerodostojne informacije da su prema teritoriji Ruske Federacije ili teritoriji njenih saveznika lansirane balističke rakete;

-postojanje vjerodostojne informacije da je protiv Rusije ili njenih saveznika primjenjeno nuklearno oružje;

-postojanje vjerodostojne informacije da je izveden neprijateljski napad na ključne državne ili vojne objekte Ruske Federacije, čije bi onesposobljavanje onemogućilo rad ruskih nuklearnih sistema;

-postojanje vjerodostojne informacije da je protiv Rusije izvedena agresija konvencionalnim oružjem, ukoliko se smatra da je tim napadom ugroženo samo postojanje države.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.