Предсједник Владе Мађарске

Орбан: Земље Западног Балкана је одавно требало да буду у Европској унији

  • Извор: Танјуг
  • 27.09.2024. 17:14

Предсједник Владе Мађарске, која је у мандату предсједавајуће Европском унијом, Виктор Орбан, оцијенио је данас у Охриду да је историјска грешка Брисела то што су преговори о чланству Сјеверне Македоније и Албаније одвојени и понудио је да званична Будимпешта посредује у рјешавању споразума између Скопља и Софије.

Орбан је то рекао након састанка влада двеју земаља у Охриду и истакао да за такву одлуку ЕУ не види ниједан разлог. Он је подсјетио да је Сјеверна Македонија кандидат за чланство од 2005. године и заједно са Хрватском је 2008. добила позитивно мишљење. Хрватска је, казао је, већ чланица ЕУ, а приступни преговори са Сјеверном Македонијом још нису почели.

- Ово је огромна грешка ЕУ, коју бих окарактерисао као историјску и сада је јасно да ће Сјеверна Македонија бити стављена иза Албаније, за шта не видим ниједан разлог - рекао је Орбан након састанка на заједничкој конференцији за новинаре са македонским премијером Христијаном Мицкоским.

Трамп обећао да ће радити на окончању рата

Трамп обећао да ће радити на окончању рата

Орбан је рекао да је македонском колеги предложио да Мађарска буде посредник између Скопља и Софије у проналажењу рјешења спора, који имају Сјеверна Македонија и Бугарска.

- Имам приједлог за спор са Бугарском. Спремни смо да посредујемо у овом питању. Мађарска треба да буде посредник у спору двије земље, да се нађе рјешење које одговара објема странама - рекао је Орбан.

Најважнија тема данашњег састанка са премијером Христијаном Мицкоским, истакао је Орбан, било је приступање Македоније ЕУ.

- Став Мађарске је познат. Стабилност Западног Балкана и интеграција у ЕУ су веома важни. Придруживање земаља није проблем и изазов, већ огромна прилика за све и за земље које су већ чланице ЕУ, као и за Мађарску. Сви смо видјели да смо чланством постигли велики напредак, али је ЕУ у међувремену изгубила замах и зато морамо да омогућимо проширење - рекао је Орбан.

Према Орбановим ријечима, мора да постоји геополитички фактор, али и поштовање према земљама које дуги низ година раде на приступању ЕУ.

- Није поштено са наше стране. И зато, као предсједавајући ЕУ, сматрамо да је веома важно да чланство Западног Балкана у ЕУ остане на дневном реду, и сходно томе желимо да убрзамо процес чланства Сјеверне Македоније у ЕУ. Спремни смо да се одржи међувладина конференција, а ако не, идемо на билатералну - рекао је Орбан.

Народи Западног Балкана, казао је мађарски премијер, заслужују много више и одавно је требало да буду дио Европске уније.

- Данашњи састанак је 18. који смо господин премијер (Мицкоски) и ја одржали и није тајна да је однос странака коју представља ваш премијер и наш ФИДЕС братски, али никада не мијешамо партијске и државне послове. Увијек је добро за братске странке да буду на власти и да заједнички размјењују своје активности - рекао је Орбан.

Додао је да РСМ и Мађарска ове године обиљежавају 30 година од успостављања дипломатских односа и да је тим поводом позвао Мицкоског у Мађарску, гдје ће бити одржана наредна сједница двије владе.

Мађарски премијер Виктор Орбан преводи владину делегацију састављену од десет министара, која је од јуче у посјети земљи. Поред званичног дијела предвиђена је шетња Охридом, посјета цркви Богородице Перивлепте, Античком позоришту и манастирском комплексу Светог Наума, а предсједници влада двије земље положиће цвијеће испред цркве. споменик Светих Ћирила и Методија у Охриду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: