Predsjednik Vlade Mađarske

Orban: Zemlje Zapadnog Balkana je odavno trebalo da budu u Еvropskoj uniji

  • Izvor: Tanjug
  • 27.09.2024. 17:14

Predsjednik Vlade Mađarske, koja je u mandatu predsjedavajuće Еvropskom unijom, Viktor Orban, ocijenio je danas u Ohridu da je istorijska greška Brisela to što su pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije odvojeni i ponudio je da zvanična Budimpešta posreduje u rješavanju sporazuma između Skoplja i Sofije.

Orban je to rekao nakon sastanka vlada dveju zemalja u Ohridu i istakao da za takvu odluku ЕU ne vidi nijedan razlog. On je podsjetio da je Sjeverna Makedonija kandidat za članstvo od 2005. godine i zajedno sa Hrvatskom je 2008. dobila pozitivno mišljenje. Hrvatska je, kazao je, već članica ЕU, a pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom još nisu počeli.

- Ovo je ogromna greška ЕU, koju bih okarakterisao kao istorijsku i sada je jasno da će Sjeverna Makedonija biti stavljena iza Albanije, za šta ne vidim nijedan razlog - rekao je Orban nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Hristijanom Mickoskim.

Tramp obećao da će raditi na okončanju rata

Tramp obećao da će raditi na okončanju rata

Orban je rekao da je makedonskom kolegi predložio da Mađarska bude posrednik između Skoplja i Sofije u pronalaženju rješenja spora, koji imaju Sjeverna Makedonija i Bugarska.

- Imam prijedlog za spor sa Bugarskom. Spremni smo da posredujemo u ovom pitanju. Mađarska treba da bude posrednik u sporu dvije zemlje, da se nađe rješenje koje odgovara objema stranama - rekao je Orban.

Najvažnija tema današnjeg sastanka sa premijerom Hristijanom Mickoskim, istakao je Orban, bilo je pristupanje Makedonije ЕU.

- Stav Mađarske je poznat. Stabilnost Zapadnog Balkana i integracija u ЕU su veoma važni. Pridruživanje zemalja nije problem i izazov, već ogromna prilika za sve i za zemlje koje su već članice ЕU, kao i za Mađarsku. Svi smo vidjeli da smo članstvom postigli veliki napredak, ali je ЕU u međuvremenu izgubila zamah i zato moramo da omogućimo proširenje - rekao je Orban.

Prema Orbanovim riječima, mora da postoji geopolitički faktor, ali i poštovanje prema zemljama koje dugi niz godina rade na pristupanju ЕU.

- Nije pošteno sa naše strane. I zato, kao predsjedavajući ЕU, smatramo da je veoma važno da članstvo Zapadnog Balkana u ЕU ostane na dnevnom redu, i shodno tome želimo da ubrzamo proces članstva Sjeverne Makedonije u ЕU. Spremni smo da se održi međuvladina konferencija, a ako ne, idemo na bilateralnu - rekao je Orban.

Narodi Zapadnog Balkana, kazao je mađarski premijer, zaslužuju mnogo više i odavno je trebalo da budu dio Еvropske unije.

- Današnji sastanak je 18. koji smo gospodin premijer (Mickoski) i ja održali i nije tajna da je odnos stranaka koju predstavlja vaš premijer i naš FIDЕS bratski, ali nikada ne miješamo partijske i državne poslove. Uvijek je dobro za bratske stranke da budu na vlasti i da zajednički razmjenjuju svoje aktivnosti - rekao je Orban.

Dodao je da RSM i Mađarska ove godine obilježavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da je tim povodom pozvao Mickoskog u Mađarsku, gdje će biti održana naredna sjednica dvije vlade.

Mađarski premijer Viktor Orban prevodi vladinu delegaciju sastavljenu od deset ministara, koja je od juče u posjeti zemlji. Pored zvaničnog dijela predviđena je šetnja Ohridom, posjeta crkvi Bogorodice Perivlepte, Antičkom pozorištu i manastirskom kompleksu Svetog Nauma, a predsjednici vlada dvije zemlje položiće cvijeće ispred crkve. spomenik Svetih Ćirila i Metodija u Ohridu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: