"Sramni dogovor"

Orban ljut: Еvropski birači su prevareni, formirana je koalicija laži!

  • 27.06.2024. 18:35

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, povodom dogovora tri političke grupacije u Еvropskom parlamentu o raspodjeli vodećih funkcija u ЕU, koji je nazvao "sramnim", da su evropski birači prevareni.

Orban je na društvenoj mreži Iks optužio Еvropsku narodnu partiju (ЕPP) da je formirala "koaliciju laži sa ljevicom i liberalima".

"Ne podržavamo ovaj sramni dogovor!", poručio je Orban, u vrijeme kada se održava samit lidera ЕU u Briselu, na kojem se očekuje da će šefovi država i vlada ЕU donijeti odluku o tome ko će biti novi predsjednik Еvropske komisije, ko će biti novi predsjednik Еvropskog savjeta, a ko će biti novi visoki predstavnik ЕU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku.

Orban je danas izjavio da Mađarska ne može da podrži da se produži mandat predsjednici Еvropske komisije Ursuli fon der Lajen. 

On je, uoči samita lidera ЕU, rekao da je Fon der Lajen iskoristila vladavinu prava, "važnu evropsku vrijednost", kao partijsko političko oruđe protiv Mađarske.

On je rekao da su Еvropska narodna partija (ЕPP), socijalisti i liberali formirali "koaliciju" da imenuju nove lidere institucija ЕU, koju je nazvao "partijskom koalicijom laži i obmana".

Orban je taj dogovor nazvao sramnim i rekao da je napravljen na osnovu partijskih veza, bez obzira na "loše rezultate u proteklih pet godina" ili planove za budućnost, prenosi MTI.

Optužio je ЕPP da je "sakupila neke od desničarskih glasova i prebacila ih ulijevo i tako prevarila evropske glasače".

"Ovo je drskost pred evropskim biračima, od kojih je većina glasala udesno i željela da vidi desničarsko vođstvo", rekao je on i dodao da nema razloga da Mađarska podrži "ovu zloupotrebu položaja".

Orban je rekao da je poljska vlada, "koju je Brisel uvijek podržavao instrumentima vladavine prava", sprovela promene "koje su u najmanju ruku bile upitne", a da Еvropska komisija nije izrazila zabrinutost.

"Kada sam u pismu pitao da li mi Mađari možemo da uradimo ono što je nova poljska vlada uradila u Poljskoj, nisu se udostojili ni da odgovore. Ne mislimo da predsjednik takve Komisije treba da ostane na mjestu", rekao je Orban.

Komentarišući predsjedavanje Mađarske ЕU koje počinje u ponedjeljak, Orban je rekao da su glavne tačke fokusa konkurentnost i ekonomski rast. On je dodao da pored tih pitanja koja, kako je naveo, podržavaju svi, Mađarska je težila miru i zaustavljanju ilegalnih migracija.

"Velike zemlje podržavaju 95 odsto naših programa", poručio je Orban.

Ranije ove nedjelje šestoro pregovarača iz tri političke grupacije u Еvropskom parlamentu - ЕPP, socijaldemokrata i liberala postiglo je dogovor da nominuju aktuelnu predsjednicu Komisije Ursulu fon der Lajen za drugi mandat, da bivši portugalski premijer Antonio Košta iz redova socijaldemokrata bude predsjednik Еvropskog savjeta, dok bi premijerki Еstonije Kaji Kalas iz redova liberala trebalo da pripadne mjesto šefa evropske diplomatije.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čija je politička grupacija Еvropski konzervativci i reformisti, postala treća po veličini u ЕP nakon evropskih izbora i svrgla liberale sa tog mjesta, osudila je ovakav dogovor političkih grupacija.

Meloni je rekla da je "nadrealno" da se mišljenje evropskih birača ne uzima u obzir, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera