Мађарски премијер

Орбан: ЕУ је пројекат мира, а имамо рат

  • Извор: СРНА
  • 06.09.2024. 21:32

ЕУ је мировни пројекат, а у Европи имамо рат, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан и додао да чекање на појаву мировног плана прихватљивог за обје стране у сукобу у Украјини неће донијети мир.

Он је у обраћању на форуму у Италији рекао да су рат и миграције фактори које треба узети у обзир, пренијела је агенција МТИ.

"Неколико ратова је вођено без комуникације између зараћених страна, што је кључни фактор за окончање рата. Мора се одржавати комуникација са обје земље", нагласио је мађарски премијер.

Орбан је рекао да посредовање почиње комуникацијом и доводи до мировног плана путем прекида ватре.

Говорећи о својим путовањима у Кијев, Москву, Пекинг и САД током љета, Орбан је рекао да је започео "мировну мисију" да би "разумио какве су шансе за мир".

"Мој закључак је био да нема намјере ни са једне ни са друге стране да се постигне мир. Оба лидера су рекла да је вријеме на њиховој страни", подвукао је Орбан.

Говорећи о предсједавању Мађарске Савјетом ЕУ, Орбан је рекао да је приоритет Будимпеште обнављање конкурентности ЕУ и да би "форсирање" политичке уније међу државама чланицама само отежало тај циљ.

Он је позвао на ревизију Европског зеленог договора, за који је рекао да је противан интересу европских компанија. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: