Mađarski premijer

Orban: ЕU je projekat mira, a imamo rat

  • Izvor: SRNA
  • 06.09.2024. 21:32

ЕU je mirovni projekat, a u Еvropi imamo rat, rekao je mađarski premijer Viktor Orban i dodao da čekanje na pojavu mirovnog plana prihvatljivog za obje strane u sukobu u Ukrajini neće donijeti mir.

On je u obraćanju na forumu u Italiji rekao da su rat i migracije faktori koje treba uzeti u obzir, prenijela je agencija MTI.

"Nekoliko ratova je vođeno bez komunikacije između zaraćenih strana, što je ključni faktor za okončanje rata. Mora se održavati komunikacija sa obje zemlje", naglasio je mađarski premijer.

Orban je rekao da posredovanje počinje komunikacijom i dovodi do mirovnog plana putem prekida vatre.

Govoreći o svojim putovanjima u Kijev, Moskvu, Peking i SAD tokom ljeta, Orban je rekao da je započeo "mirovnu misiju" da bi "razumio kakve su šanse za mir".

"Moj zaključak je bio da nema namjere ni sa jedne ni sa druge strane da se postigne mir. Oba lidera su rekla da je vrijeme na njihovoj strani", podvukao je Orban.

Govoreći o predsjedavanju Mađarske Savjetom ЕU, Orban je rekao da je prioritet Budimpešte obnavljanje konkurentnosti ЕU i da bi "forsiranje" političke unije među državama članicama samo otežalo taj cilj.

On je pozvao na reviziju Еvropskog zelenog dogovora, za koji je rekao da je protivan interesu evropskih kompanija. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: