Mahir Žiško

Optuženi u slučaju “Dobrovoljačka” nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH

  • Извор: СРНА
  • 23.05.2022. 11:15

Jedan od desetorice optuženih u slučaju „Dobrovoljačka“ Mahir Žiško nezavisni je kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Ovu informaciju potvrdio je i sam Žiško, a kako kaže tu optužnicu smatra „napakovanom“ od strane onih koji se boje njegove kandidature.

On se u optužnici tereti da kao „sekretar Biroa za istraživanje ratnih zločina na čijem čelu se nalazio Nusert Šišić Dedo, nije spriječio zločin u Dobrovoljačkoj“. On tvrdi za portal Banjaluka.net da nije imao komandne odgovornosti, a čitavu optužnicu smatra politički motivisanom od strane onih koji se plaše njegove kandidature“.

– Moje kandidature se plaše mnogi, jer sam uvažen u Sarajevu. Moram priznati da sam bio iznenađen kad sam vidio da sam jedan od optuženih, jer Biro je u tom trenutku postojao tek mjesec dana i ja nisam imao komandne odgovornosti, iako se tako tvrdi u optužnici – rekao je Žiško.

Žiško već godinama vodi pokret „Ilirska Zora“, a u izjavi kaže da je ideja ovog pokreta „suživot svih naroda, da žive u miru kako su živjeli hiljadu godina na ovim prostorima“.

V.d. direktora Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske Milorad Kojić kaže da optužnica nije prepreka za kandidaturu, ali da to šalje određene negativne poruke pred početak procesa za “Dobrovoljačku” koji se čekao toliko godina.

– Mi moramo poštovati presumpciju nevinosti i naravno da optužnica ne može biti prepreka za bilo šta. Ali uzimajući u obzir brojne okolnosti po pitanju slučaja “Dobrovoljačka”, rane porodica stradalih, pasivnost pravosudnih institucija, i dugoočekivani ishod u ovom slučaju, svakako da ova kandidatura u političkom smislu ne šalje dobru poruku. To možemo tumačiti i kao jedan vid pritiska na pravosuđe, jer pomenuti optuženih i kandidat sada može da tvrdi kako je optužnica politički motivisana i da pažnju javnosti potpuno skrene sa tog slučaja na svoj potencijalni i navodni politički progon – kazao je Kojić.

Sarajevski mediji ove godine objavili su da je Žiško prije rata bio na čelu omladinske SDA, a da na samom početku postaje sekretar novoformiranog Biroa za istraživanje ratnih zločina.

– Ova je jedinica za koju se tvrdilo da ju je organizirao Omer Behmen, potpredsjednik SDA, pored ostalih nezakonitih radnji koje su joj se pripisivale, otela, zatvorila i mučila Iliju Stanića, za kojeg se tvrdilo da je u Španjolskoj likvidirao ustaškog koljača Vjekoslava Maksa Luburića. Plan je bio da se Stanića, kada se za to steknu uslovi, prebaci iz Sarajeva u Hercegovinu u ruke lidera “Herceg Bosne”. U tom ih je spriječila plicijska akcija u kojoj je Ilija Stanić oslobođen, a Dedo Šišić i Mahir Žiško uhapšeni. Od sudskog procesuiranja ih je spasio njihov zaštitnik Omer Behmen, koji je iz Teherana, gdje je bio ambasador BiH, doputovao u Sarajevo da bi spriječio sudsko kažnjavanje svojih pulena. Navodno su neki od zarobljenih pripadnika JNA iz Dobrovoljačke prošli kroz isto mučilište kao i Ilija Stanić, smješteno u podrumu jednog ugostiteljskog objekta na Marijin dvoru – pisali su sarajevski mediji prije nešto manje od mjesec dana.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.