Потиче из џунгле

Опасан вирус шири се Европом!

  • Извор: Агенције
  • 13.08.2024. 18:40

Вирус који потиче из Јужне Америке и шири се помоћу инсеката први пут је откривен у Европи!

Европски центар за контролу болести (ЕЦДЦ) наводи да је Оропуш вирус или ОРОВ, пријављен код 19 особа у посљедња два мјесеца. Дванаест је пријављено у Шпанији, пет у Италији, а два у Њемачкој.

За сада не постоји вакцина за болест која потиче од љењиваца и мајмуна, али и птица. Стручњаци кажу да вирус потиче из исте породице болести као и Зика вирус и Денга који су потенцијално смртоносни.

Грозница која настаје након заразе укључује симптоме као што су главобоља, мучнина, повраћање, болови у мишићима и зглобовима...

Доктор Дени Алтман, професор имунологије на Империјал колеџу у Лондону, упозорава на ОРОВ.

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ НА ВИРУС

- Дефинитивно треба да будемо забринути. Ствари се мијењају и могу постати незаустављиве - рекао је Алтман за британски Телеграф.

Симптоми обично почињу четири до осам дана након уједа и у тешким случајевима болест може довести до менингитиса. ЕЦДЦ наводи да су смртни исходи изузетно ријетки и да је опоравак од болести уобичајен. У већини случајева симптоми нестају у року од четири дана

Проституција у БиХ: Двојица мушкараца ухваћена током односа у тоалету тржног центра

Проституција у БиХ: Двојица мушкараца ухваћена током односа у тоалету тржног центра

Избијања вируса до данас су пријављена у неколико земаља Јужне и Централне Америке и Кариба. Од почетка године забиљежене су специфичне епидемије у Бразилу, Боливији, Колумбији, Перуу, а недавно и на Куби.

Чак осамнаест обољелих Европљана вратило се са грозницом са Кубу док је један заражени у Италији путовао у Бразил. Између јануара и средине јула забиљежено је више од 8.000 случајева заразе у Бразилу, Боливији, Перуу, Колумбији и Куби. ЕЦДЦ је због таквих бројки рекао да је вјероватноћа заразе за грађане ЕУ који путују или бораве у областима епидемије тренутно процијењена као умјерена. Европске власти савјетују туристима који путују у погођена подручја да носе кошуље са дугим рукавима и дуге панталоне да би смањили ризик од уједа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм