"Не знају ни пушку да држе"

Огроман проблем о којем се ћути: Проговорили украјински команданти!

  • 27.09.2024. 09:17

Украјинска војска има огроман проблем о којем се ћути, а најбоље су га осликале ријечи једног команданта: "Нови регрути гину, један за другим. Не знају ни пушку да држе."

Према ријечима тог, неименованог команданта Оружаних снага Украјине чија јединица се бори у Доњецкој области, искусни борци на првим линијама фронта су већ пуне двије године. Дио његове јединице чини група војника млађих од 40 година, са двогодишњим борбеним искуством, а њих шесторица су се држала на терену упркос баражу ракета. Убили су, како је рекао за Фајненшел тајмс, преко 100 руских војника.

"Када су се ротирали, дрхтали су. Нису спавали нити се одмарали", рекао је њихов командант. 

Они се сада налазе у близини линије фронта југоисточно од Покровска, града који Русија жели да заузме. "Али ти момци су радили свој посао и држали линију", објаснио је он па открио поражавајућу истину:

Ко све препродаје оружје Украјини и како је Србија у томе злоупотријебљена

Ко све препродаје оружје Украјини и како је Србија у томе злоупотријебљена

"Трупе које су их замијениле биле су мање успјешне. Од осам ротираних војника, само двојица су имала претходно борбено искуство. Свих шест нових регрута, већина старијих од 40 година, убијено је или рањено у року од недјељу дана, што је приморало јединицу да се повуче."

На фронту у Доњецку, четири команданта, замјеник команданта и скоро десетак војника из четири украјинске бригаде рекли су за Фајненшел тајмс да новим регрутима недостају основне борбене вјештине, мотивација и да често напуштају своје положаје када се нађу под ватром.

Команданти су процијенили да је 50 до 70 одсто нових пјешадијских трупа убијено или рањено у року од неколико дана од почетка њихове прве ротације.

Руси куцају на врата 'града тврђаве' у Украјини

Руси куцају на врата 'града тврђаве' у Украјини

Када нови момци дођу на положај, многи од њих побјегну при првој експлозији гранате", рекао је замјеник команданта украјинске 72. механизоване бригаде која се бори у близини источног града Вухледара, кључног бедема који Руси покушавају да освоје.

"Нама су очајнички потребни јаки војници", рекао је командант који се зове "адвокат“ јер је прије рата радио као адвокат.

Високи украјински званичници рекли су да је недавна мобилизација омогућила Украјини да регрутује око 30.000 војника мјесечно од маја, када је ступио на снагу нови закон о регрутацији. То је у рангу са бројем војника које је Русија могла да регрутује нудећи велике бонусе и великодушне плате.

Украјинци све чешће дају дјеци имена по оружју

Украјинци све чешће дају дјеци имена по оружју

Али команданти на терену и војни аналитичари упозорили су да новорегрутоване трупе нису високо мотивисане, као и да су психички и физички неспремне, а као резултат тога убијају их алармантном брзином.

Један командант, чија јединица брани положаје око Курахова, гдје су руске снаге оствариле напредак посљедњих недјеља, рекао је да се "неки момци заледе од страха јер се превише плаше да пуцају у непријатеља, а онда они одлазе у врећама за лешеве или тешко рањени".

Такође, команданти су рекли и да се нови регрути враћају тако шокирани и исцрпљени да их смјештају на психијатријска одјељења.

Тако је, неколико неуспјешних ротација посљедњих мјесеци, дошло до тога да је Русија остварила успјех код Покровска, лакше него што се очекивало.

Исто тако, објашњава се даље у тексту, искусни војници се "пребрзо убијају" јер су преморени, а нема ко да их замијени.

Трамп: Уколико побиједим, промијенићу америчку политику према Украјини

Трамп: Уколико побиједим, промијенићу америчку политику према Украјини

Како се наводи, просјечна особа у украјинској војсци има 45 година. Од око 30 пјешадијских војника у јединици, рекао је замјеник команданта 72. бригаде, у просјеку половина је била у средњим 40-им годинама, само пет је било испод 30 година, а остали су имали 50 или више година.

"Као пјешадија, морате да трчите, морате да будете јаки, морате да носите тешку опрему", додао је он. "Тешко је то учинити ако ниси млад."

Али проблеми почињу много прије….

Бивши украјински официр који управља аналитичком групом "Фронтелиџенс инсајт" окривио је "дуготрајне системске проблеме који су годинама остајали неријешени".

Украјинску војску, углавном састављену од мобилисаних бивших цивила, предводе официри и генерали који су започели каријеру у совјетско вријеме и "никада нису били у борби", рекао је он.

Бајден: Нећемо одустати од подршке Украјини

Бајден: Нећемо одустати од подршке Украјини

Међу командантима има шаренолике структуре, па је тако један од њих прије рата основао компанију која се бави смрзавањем сушене хране популарне међу авантуристима и војницима на отвореном, а он је рекао да су предузетници попут њега често били најбоље опремљени да служе као команданти и официри, док су неки од његових најбољих рововских бораца били бивши рудари и радници у фабрици.

Осуђеници пуштени на служење војске такође су цијењени због њихове посвећености и способности да се прилагоде зони сукоба.

Али, пише даље Фајненшел тајмс, сваки командант је наглашавао да је огроман проблем неадекватна војна обука за нови талас регрута.

Регрути су на обуци у "совјетском стилу", гдје се "војска прође са добрим оцјенама и пошаље на фронт", док те нове трупе ријетко вјежбају са бојевим мецима због несташице муниције.

"Неки од њих не знају ни како да држе пушке. Они гуле више кромпира него што испаљују метке", рекао је један командант, додајући да је купио опрему за пејнтбол да би замијенио пушке и бојеве метке како би нови регрути могли више да вјежбају без трошења драгоцјене муниције.

Украјинци не одустају од напада на нуклеарну електрану: Ударили дроновима, оштећен трансформатор

Украјинци не одустају од напада на нуклеарну електрану: Ударили дроновима, оштећен трансформатор

Главнокомандујући Оружаним снагама Украјине Олександр Сирски рекао је овог мјесеца да је наредио побољшање квалитета обуке за нове регруте одабиром “мотивисаних инструктора са борбеним искуством“ и указао на могућност оснивања школе инструктора.

Али командант артиљеријске јединице каже да је смрт десетина хиљада искусних војника током рата узела данак: "Ако нема довољно људи за борбу, нема довољно људи за подучавање".

Пратите нас и путем Вибера