Izvršiti pritisak

Oglasio se Hamas: Izrael da prihvati prijedlog iz jula

  • 05.09.2024. 09:32

Hamas je saopštio da ne postoji potreba za novim prijedlogom o primirju u Gazi i da treba da se izvrši pritisak na Izrael da pristane na američki plan koji je taj palestinski pokret prethodno prihvatio.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je novinarima u ponedjeljak da očekuje da će predstaviti finalni prijedlog sporazuma do kraja nedjelje, sa ciljem prevazilaženja razlika Izraela i Hamasa, prenosi „Tajms of Izrael“.

Hamas je u saopštenju optužio premijera Benjamina Netanijahua da pokušava da osujeti sporazum insistiranjem da se Izrael neće povući iz Filadelfijskog koridora na granici sa Еgiptom.

„Upozoravamo da ne upadnete u Netanijahuovu zamku i trikove, jer on koristi pregovore da produži agresiju na naš narod“, navodi se u saopštenju i podsjeća da je Hamas prihvatio predlog SAD od 2. jula.

Taj prijedlog podrazumijeva implementaciju sporazuma o primirju u fazama, razmjenu izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika, kao i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz enklave, dok Netanijahu insistira na izraelskom prisustvu u Gazi do daljeg.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: