Резолуција

Огласили се Израел и Хамас након америчког вета за прекид ватре

  • Извор: Агенције
  • 09.12.2023. 09:09

Након што су САД ставиле вето на резолуцију у Савјету безбједности Уједињених нација о тренутном прекиду ватре у Гази огласили су се амбасадор Израела и Хамас.

Израелски амбасадор при УН захвалио Бајдену на вету

Израелски амбасадор при Уједињеним нацијама Гилад Ердан захвалио је америчком предсједнику Џозефу Бајдену на томе што су САД у Савјету безбједности уложиле вето на резолуцију у којој је тражен прекид ватре у Појасу Газе. 

Ердан је на друштвеној мрежи Икс истакао да је Бајден "чврсто стао" на страну Израела.

Амбасадор Израела је критиковао Уједињене нације, оцјењујући да је, како је навео, "невјероватно" да су УН заузете дебатом о резолуцији која ће, према његовим ријечима, "омогућити терористима Хамаса да остану на власти у Гази".

"Прекид ватре ће бити могућ само након повратка свих талаца и уништења Хамаса", нагласио је Ердан, преноси Танјуг.

Хамас осудио амерички вето

Палестинска милитантна група Хамас осудила је одлуку Сједињених Америчких Држава да ставе вето на нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази на сједници Савјета безбједности Уједињених нација у петак, описујући то као "неморалан и нехуман став".

"Америчка опструкција доношења резолуције о прекиду ватре је директно учешће у убијању нашег народа", рекао је члан политичког бироа Хамаса Изат Ал-Ришк.

Амерички вето на резолуцију о прекиду ватре у Појасу газе

Амерички вето на резолуцију о прекиду ватре у Појасу газе

За нацрт је гласало 13 земаља, САД су ставиле вето, док је Велика Британија била уздржана.

Као једна од пет сталних чланица Савјета безбједности са правом вета, САД су се више пута одупирале позивима на прекид ватре, наглашавајући право Израела да се брани послије напада Хамаса 7. октобра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.