Запад помно прати

Обраћање од посебног значаја: Шта ће Путин рећи Федералној скупштини?

  • 29.02.2024. 08:48

Руски предсједник Владимир Путин одржаће данас пред Федералном скупштином 29. по реду говор у историји модерне Русије и 19. по реду као шеф државе.

То је најважнији говор у којем ће бити одређени правци развоја земље у наредних шест година.

Данашње обраћање од посебног је значаја узимајући у обзир околности на спољнополитичком и унутрашњем плану.

Још један судија забранио Трампу да учествује на републиканским предизборима

Још један судија забранио Трампу да учествује на републиканским предизборима

Предвиђено је да Путин почне говор у 10 сати а колико ће трајати није познато – телевизијске станице су одвојиле термин од сат времена, мада је ранијих година било говора који су трајали и краће, али и око два сата.

Своју визију онога што очекује Русију Путин ц́е изложити уочи председничких избора 17. марта у тренутку када руска војска остварује значајне успjехе у оквиру специјалне операције али и док са Запада стижу нове претње земљи.

Подсјетимо, прије недјељу дана Сједињене Државе су увеле санкције против 500 физичких лица и организација, а ЕУ 13. пакет ограничавајућих мјера.

Поред тога, западне земље наставиле су са претњама Русији – француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да западни лидери нису одбацили могућност слања снага у Украјину, а могле су се чути и пријетње да ће Калињинград бити неутралисан.

Како се очекује, у центру Путинове пажње биће политика подршке породици, мада ће садржај говора остати тајна до посљедњег тренутка.

Предсједник вјероватно говорити и о социјално-економском развоју земље, специјалној операцији, безбједности, као и геополитика.

Пракса годишњег обраћања предсједника Русије Федералној скупштини утврђена је 1993. године чл. 84 Устава Русије.

У њему се наводи да се предсједник државе "обраћа Федералној скупштини једном годишње и информише о ситуацији у земљи, главним правцима унутрашње и спољне политике државе".

Нова брука: Њемачки ратни брод испалио двије ракете на амерички дрон и промашио га!

Нова брука: Њемачки ратни брод испалио двије ракете на амерички дрон и промашио га!

У оквиру овог догађаја, лидер државе: сумира годишње резултате, означава најважније аспекте спољне и унутрашње политике, представља свој став о ситуацији у свијету, коментарише одређене законодавне иницијативе, оцртава вектор даљег развоја земље у блиској будућности.

Говор је савјетодавне природе и не представља правни акт, иако је посљедњих година стекао карактер законодавне иницијативе: садржи конкретне налоге шефа државе Влади.

Обраћању предсједника, по правилу, присуствују: чланови Савјета Федерације, посланици Државне думе, министри и други чланови Владе земље, представници Уставног и Врховног суда, губернатори региона, вјерских поглавари, главни уредници највећих медија, јавне личности.

Ове године ће догађају присуствовати и учесници специјалне операције у Донбасу.

Године 2018. обраћање је углавном било посвећено наоружању: стратешком ракетном систему "сармат", крстарећој ракети неограниченог домета, подводном дрону, ракетном систему "кинџал", хиперсоничном ракетном систему са клизном крилатом јединицом и борбеним ласером.

Руски лидер је тада истакао да се ново оружје ствара као одговор на дејства Сједињених Америчких Држава, које распоређују своје системе противракетне одбране на територији других земаља.

Путин је 2021. године говорио о мерама подршке породицама са дјецом, објавио је продужење туристичког кешбека, отварање нових буџетских мјеста на универзитетима у земљи и борбу против сиромаштва.

Сазнали за састанак са Сноуденом: Карлсон оптужио америчке власти за шпијунажу

Сазнали за састанак са Сноуденом: Карлсон оптужио америчке власти за шпијунажу

Такође, руски лидер је посебну пажњу посветио безбједности земље и мјерама усвојеним у том циљу.

Предсједник Русије је 2023. године објавио да Русија обуставља своје учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (Нови СТАРТ). Овај документ је био створен ради обуздавања трке у наоружању Русије и САД.

Такође, руски предсједник се дотакао теме СВО, детаљно објаснио узроке њеног почетка и обећао помоћ и подршку њеним учесницима. Поред тога, руски лидер је критиковао Европу и САД због покушаја наоружавања Украјине, преноси Спутњик.

Пратите нас и путем Вибера