Властимир Видић

Новинар из Минехна: Нападач је таргетиран као љубитељ Исламске државе

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2024. 09:05

Властимир Видић, новинар из Минхена, рекао је за АТВ да је након јучерашње пуцњаве у овом граду, питање безбједности је постало питање свих питања и у међународним оквирима.

Аустријска полиција јуче је чешљала кућу у Салцбургу гдје живи мушкарац који је пуцао код израелског Конзулата. Његови родитељи су из БиХ а он је рођен у Аустрији.

"Он је успио да из Салцбурга дође до Минхена, изгубио је живот. Али, ако је имао намјеру да нешто уради око израелског Конзулата, израелски Конзулат јуче није радио због годишњице напада на израелске олимпијце. Помало необјашњиво остаје како је уопште дошао до наоружања, једног застарјелог карабина из Другог свјетског рата, са бајонетом. Он је шетао са тим оружјем на том подручју и отворио ватру на прву полицијску патролу, они су одмах узвратили, кренула је потјера за њим, погођен је и преминуо је“, рекао је Видић који се укључио у АТВ јутро.

Поставља се питање како је он могао да дође од Салцбурга до Минхена, аустријске власти су га већ таргетирале као некога ко је љубитељ Исламске државе, нашли су му одређене трагове у телефону. Питање је зашто аустријске власти нису покренуле одређену истрагу  против њега, навео је Видић.

„У њемачком друштво већ почиње дебата о безбједности њемачких грађана. У њемачкој политици је заштита података нешто на чему се изузетно инсистира. Сада се намеће питање да ли је потребно више камера употребити на подручју градова, па ће то можда склизнути у неко тоталитарно друштво. Њемачки медији и политичари, у зависности са које стране долазе, критикују да је стање неодрживо и да је то, заправо, посљедица радикализације исламске политике“, рекао је Видић.

Он је рекао да је такође једно потенцијално жариште предстојећи Октобер фест у Минхену, гдје долази много људи, и да се Њемачка налази пред многим изазовима, када се говори о безбједности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: