Vlastimir Vidić

Novinar iz Minehna: Napadač je targetiran kao ljubitelj Islamske države

  • Izvor: ATV
  • 06.09.2024. 09:05

Vlastimir Vidić, novinar iz Minhena, rekao je za ATV da je nakon jučerašnje pucnjave u ovom gradu, pitanje bezbjednosti je postalo pitanje svih pitanja i u međunarodnim okvirima.

Austrijska policija juče je češljala kuću u Salcburgu gdje živi muškarac koji je pucao kod izraelskog Konzulata. Njegovi roditelji su iz BiH a on je rođen u Austriji.

"On je uspio da iz Salcburga dođe do Minhena, izgubio je život. Ali, ako je imao namjeru da nešto uradi oko izraelskog Konzulata, izraelski Konzulat juče nije radio zbog godišnjice napada na izraelske olimpijce. Pomalo neobjašnjivo ostaje kako je uopšte došao do naoružanja, jednog zastarjelog karabina iz Drugog svjetskog rata, sa bajonetom. On je šetao sa tim oružjem na tom području i otvorio vatru na prvu policijsku patrolu, oni su odmah uzvratili, krenula je potjera za njim, pogođen je i preminuo je“, rekao je Vidić koji se uključio u ATV jutro.

Postavlja se pitanje kako je on mogao da dođe od Salcburga do Minhena, austrijske vlasti su ga već targetirale kao nekoga ko je ljubitelj Islamske države, našli su mu određene tragove u telefonu. Pitanje je zašto austrijske vlasti nisu pokrenule određenu istragu  protiv njega, naveo je Vidić.

„U njemačkom društvo već počinje debata o bezbjednosti njemačkih građana. U njemačkoj politici je zaštita podataka nešto na čemu se izuzetno insistira. Sada se nameće pitanje da li je potrebno više kamera upotrebiti na području gradova, pa će to možda skliznuti u neko totalitarno društvo. Njemački mediji i političari, u zavisnosti sa koje strane dolaze, kritikuju da je stanje neodrživo i da je to, zapravo, posljedica radikalizacije islamske politike“, rekao je Vidić.

On je rekao da je takođe jedno potencijalno žarište predstojeći Oktober fest u Minhenu, gdje dolazi mnogo ljudi, i da se Njemačka nalazi pred mnogim izazovima, kada se govori o bezbjednosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: