Повећава порез

Нови Зеланд утростручио туристичку таксу

  • Извор: Агенције
  • 03.09.2024. 21:26

Посјећивање новозеландских језера, планина, бициклистичких стаза и винарија биће скупље, јер ова земља од 1. октобра повећава свој међународни порез на очување и туризам за посјетиоце (ИВЛ) са 35 новозеландских долара (19,9 еура) на 100 новозеландских долара (56 еура).

"Међународни туризам такође доноси трошкове за локалне заједнице, укључујући додатни притисак на регионалну инфраструктуру и веће трошкове одржавања и одржавања у цијелом нашем заштићеном подручју", рекао је у саопштењу Мет Дуси, новозеландски министар за хотелијерство и туризам.

ИВЛ, који је првобитно уведен 2019. године, намијењен је покривању трошкова заштите животне средине широм земље. Према Дусију, међународни туристи потрошили су више од 11 милијарди долара на Новом Зеланду између марта 2023. и марта 2024.

Али нису сви задовољни поскупљењем. Туристичка индустрија Аотеароа (ТИА), конзорцијум професионалаца из туристичке индустрије из цијеле земље, критиковао је ову одлуку .

"Опоравак туризма Новог Зеланда заостаје за остатком свијета, а ово ће додатно нарушити нашу глобалну конкурентност", наводи се у саопштењу групе. Група вјерује да ће Нови Зеланд изгубити туристе из Канаде и Велике Британије, одакле су летови бројнији, а улазнине превисоке.

ИВЛ није једини додатни трошак који ће погодити туристе који посјећују Нови Зеланд. Више цијене туристичких виза почињу 1. октобра, са 131 на 211 долара.

Држављани 60 земаља и територија, укључујући Сједињене Државе, Канаду, Сингапур, Јапан и Мексико, могу ући на Нови Зеланд, имају право на укидање виза које ће им омогућити да остану до три мјесеца у земљи у туристичке сврхе. Путници који посједују ове пасоше и даље морају добити е-визу и платити ИВЛ.

Због нових правила, Влада очекује да ће ове године бити потребно више времена за обраду визе. Имиграциона служба Новог Зеланда објавила је да људи који планирају да посјете земљу током божићних празника треба да поднесу захтјев за туристичке визе најкасније до 15. октобра, а они који планирају доћи за лунарну Нову годину до 15. новембра.

Било да се зову ИВЛ, приступна накнада или подстицај за путовања, „туристичке таксе“ су тренутно један од најчешћих разговора у туристичкој индустрији широм свијета.

Око 60 дестинација широм свијета, од Венеције до Бутана, наплаћују неку врсту накнаде за путнике само за улазак и посјету – не укључујући трошкове оброка, хотела или улазница. Готово сва мјеста с овим туристичким таксама кажу да је накнада неопходна да би се надокнадиле штете од гужви, штете по животну средину и друге нуспојаве прекомјерног туризма.

И не изгледа да ће ове накнаде ускоро нестати. Единбург, Шкотска и Швацарска су међу мјестима која разматрају наплату накнада у будућности.

Према студији са Универзитета Бангор у Велсу, "мало је доказа да ће туристи одустати од посјете дестинацијама које имају туристичке таксе", преноси Инвеститор.ме.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: