Када она пусти глас, генерали одлазе

Нови раскол и хаос у Украјини: Готов је, дани су му одбројани?

  • Извор: Агенције
  • 16.07.2024. 13:52

Команданту оружаних снага Украјине генералу Александру Сирском (59) су, изгледа, одбројани дани.

Њега је напала посланик украјинског парламента и члан комитета за одбрану Маријана Безуглаја из владајуће партије Слуга народа. Без обзира на то што критика Безуглаје прелази у грубо вријеђане генерала, њену изјаву не би доживљавали драматично да та посланица није била главна критичарка бившег команданта оружаних снага генерала Валерија Залужног, који је на крају морао да поднесе оставку.

Многи украјински новинари, а и дио политичара, кажу да Безуглаја говори оно што мисле Зеленски и утицајни људи из његове администрације.

Висок ниво пријетње, запад паничи: Стиже ''смртоносни квартет''

Висок ниво пријетње, запад паничи: Стиже ''смртоносни квартет''

Управо она је 21. јуна оптужила генерала Јурија Солода, који је обављао функцију команданта обједињених снага Украјине, да је крив за пробој руских снага код мјеста Торецк у Доњецкој области. Три дана касније предсједник Зеленски је смијенио генерала Јурија Содоља.

Ових дана Безуглаја је критиковала јавно и руководство украјинске војне авијације. Она их оптужује да фалсификују извјештаје о броју летова украјинских пилота да би сачували углед професије.

Почетком јула је напала команданта украјинске авијације Николаја Олешчука да је мало учињено за припрему доласка авиона Ф-16. Посебно јој смета што генерал Олешчук не долази на реферисање у Врховну раду, већ шаље помоћнике.

Москва издала налог за хапшење украјинских званичника

Москва издала налог за хапшење украјинских званичника

Безуглаја оптужује Александра Сирског да не вјерује у побједу украјинске војске и да је спреман да потпише обуставу ватре "и свакаве варијације капитулације".

Позивајући се на своје изворе, она критикује Сирског да украјинска армија не може да преузме иницијативу на бојном пољу коју сада има руска војска.

"Сваки дан његовог боравка на функцији команданта оружаних снага Украјине води ка смањењу бојеве способности украјинске војске", оптужује посланица Сирског.

Нема више увијања, Москва јасна: Запад директно умијешан у сукоб у Украјини!

Нема више увијања, Москва јасна: Запад директно умијешан у сукоб у Украјини!

Безуглаја тврди да код доношења рјешења генерал Сирски не уважава мишљење команданата на пољу боја. Она сматра да је то разлог што је руска војска на неколико мјеста пробила линију фронта прије свега код насеља Ђержинск и Новгородск у Доњецкој народној републици.

Безуглаја је по образовању љекар и није довољно квалификована да оцјењује рад генерала, али очигледно њен статус у владајућој партији Слуга народа даје јој право да криткује генерале највишег ранга.

Она је Сирског почела да критикује одмах послије именовања на највишу војну функцију. Првог дана јуна је написала писмо против Сирског и оптужила га за стање у Харковској области. То писмо је послала Служби безбједности Украјине, државном тужиоцу и Министарству одбране.

Москва открила када ће бити одржани мировни преговори са Украјином

Москва открила када ће бити одржани мировни преговори са Украјином

Она понавља како Сирски има старе методе командовања и да су главни кривци за велики број погинулих и рањених управо генерали. Један од великих греха Сирског, по мишљењу Безуглаје је што није успио да успостави добре конатке са западним партнерима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.