Приједлог Владе

Норвежани ће дуже радити?

  • Извор: Блиц
  • 02.06.2024. 19:18

Влада Норвешке предложила је у априлу да се уведе такозвана стандардна старосна граница за одлазак у пензију од 67 година за оне рођене 1963. године.

Повећање очекиваног животног вијека утицаће и на доњу старосну границу пензионисања.

Истовремено се предлаже повећање за 2/3 године (осам мјесеци) од очекиваног раста преосталог животног вијека за особе рођене 1964. или касније. Ово подразумијева подизање старосне границе за пензионисање за један до два мјесеца по кохорти рођења, што резултира једном годином по деценији.

Тако би особа рођена 1974. године морала да ради годину дана дуже од оних рођених 1964, док би особе рођене 1984. године требало да раде двије године дуже.

Повећање очекиваног животног вијека утицаће и на доњу старосну границу што значи да ће се старосна граница за одлазак у пензију временом мијењати за сваког појединца.

Најављујући ове мјере крајем прошле године влада је саопштила да вјерује да ће повећање старосних граница, боље старосне пензије за особе са инвалидитетом и промјена регулације минималних стопа у државним старосним пензијама допринијети праведнијем пензијском систему у будућности.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.