Prijedlog Vlade

Norvežani će duže raditi?

  • Izvor: Blic
  • 02.06.2024. 19:18

Vlada Norveške predložila je u aprilu da se uvede takozvana standardna starosna granica za odlazak u penziju od 67 godina za one rođene 1963. godine.

Povećanje očekivanog životnog vijeka uticaće i na donju starosnu granicu penzionisanja.

Istovremeno se predlaže povećanje za 2/3 godine (osam mjeseci) od očekivanog rasta preostalog životnog vijeka za osobe rođene 1964. ili kasnije. Ovo podrazumijeva podizanje starosne granice za penzionisanje za jedan do dva mjeseca po kohorti rođenja, što rezultira jednom godinom po deceniji.

Tako bi osoba rođena 1974. godine morala da radi godinu dana duže od onih rođenih 1964, dok bi osobe rođene 1984. godine trebalo da rade dvije godine duže.

Povećanje očekivanog životnog vijeka uticaće i na donju starosnu granicu što znači da će se starosna granica za odlazak u penziju vremenom mijenjati za svakog pojedinca.

Najavljujući ove mjere krajem prošle godine vlada je saopštila da vjeruje da će povećanje starosnih granica, bolje starosne penzije za osobe sa invaliditetom i promjena regulacije minimalnih stopa u državnim starosnim penzijama doprinijeti pravednijem penzijskom sistemu u budućnosti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.