Izdaja

Njemački obavještajac optužen: Prenosio tajne Rusiji?

  • Извор: АТВ
  • 08.09.2023. 19:35

Zaposleni u njemačkoj spoljnoj obavještajnoj službi i njegov poznanik optuženi su za izdaju zbog navodnog prosljeđivanja tajnih dokumenata Rusiji.

U današnjem saopštenju tužioci su rekli da je obavještajac, koji je identifikovan samo kao Karsten L., u skladu sa njemačkim pravilima o privatnosti, uhapšen u Berlinu 21. decembra prošle godine, piše Skaj njuz.

Drugi osumnjičeni, samozaposleni njemački biznismen identifikovan kao Artur E., uhapšen je na aerodromu u Minhenu 22. januara kada je stigao iz Sjedinjenih Država.

"Granica postoji", mirni protesti u Oštroj Luci i Vlasenici

Njemačka Federalna obavještajna služba, ili BND, saopštila je u vreme prvog hapšenja da je dovela tužioce odmah nakon što su interne istrage potkrijepile informacije o mogućem slučaju izdaje.

Federalni tužioci saopštili su danas da je Karsten L. bio upoznat sa Arturom E. od maja 2021. godine i da je bio u kontaktu sa ruskim biznismenom koji je povezan sa FSB, ruskom obavještajnom agencijom.

Skup opozicije igrokaz i performans sa malo publike

Skup opozicije igrokaz i performans sa malo publike

Njih trojica su se navodno sastala u septembru 2022. sa idejom da pribave osjetljive informacije za FSB.

Jeziva tragedija: Mladić podletio pod traktor, pa umro!

Jeziva tragedija: Mladić podletio pod traktor, pa umro!

Karsten L. je u dva navrata, od sredine septembra do početka oktobra prošle godine, dostavio Rusima ukupno devet dokumenata koji se odnose na projekat prikupljanja tehničkih obavještajnih podataka, štampajući ih ili fotografišući na ekranu svog kompjutera, navodi se u saopštenju tužioca.

Zatim je materijal dao Arturu E., koji je fotografisao ispise, odnio digitalizovane podatke u Moskvu, odštampao ih i predao FSB-u na sastancima sa ruskim oficirima, dodaju oni.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.