Берлин

Њемачка у проблему - расте опасност

  • Извор: Б92
  • 11.06.2024. 12:09

Опасност од исламистичких терористичких напада у Њемачкој је знатно већа него претходних година, дијелом и због рата у Гази, према информацијама службе за заштиту устава.

"Ризик од напада џихадиста већи је него што је био дуго", рекао је за ДПА предсједник службе Томас Халденванг.

Шеф унутрашње обавјештајне службе навео је различите факторе због којих је већи ризик од терористичких напада, укључујући и оне радикализованих појединаца. Један је што талибани у Авганистану генерално подржавају џихадистичке идеје.

Спаљивања Курана у Скандинавији и израелска војна операција у појасу Газе исто су допринијели "покретању спирале радикализације".

"Ситуација на Блиском истоку након терористичког напада Хамаса дефинитивно је још један разлог за јачање пријетње исламистичког тероризма", каже Халденваг.

Ликвидација у Сарајеву: Криминалца позвао на кафу, па га убио

Ликвидација у Сарајеву: Криминалца позвао на кафу, па га убио

Њемачка је више у фокусу џихадиста од других европских земља, "јер се земља, уз САД, сматра једним од најважнијих присталица Израела".

Рекао је и да је тешко одредити шта је највећа пријетња безбједности. 

"Тренутно имамо три проблематичне области - пријетњу исламистичког тероризма, подгријану климу у друштву, првенствено због десног екстремизма који подразумијева исламофобију и ксенофобију, као и утицај и шпијунске активности страних држава", навео је Халденванг.

Уз то, расте и претња насилног, љевичарског екстремизма.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)