Berlin

Njemačka u problemu - raste opasnost

  • Izvor: B92
  • 11.06.2024. 12:09

Opasnost od islamističkih terorističkih napada u Njemačkoj je znatno veća nego prethodnih godina, dijelom i zbog rata u Gazi, prema informacijama službe za zaštitu ustava.

"Rizik od napada džihadista veći je nego što je bio dugo", rekao je za DPA predsjednik službe Tomas Haldenvang.

Šef unutrašnje obavještajne službe naveo je različite faktore zbog kojih je veći rizik od terorističkih napada, uključujući i one radikalizovanih pojedinaca. Jedan je što talibani u Avganistanu generalno podržavaju džihadističke ideje.

Spaljivanja Kurana u Skandinaviji i izraelska vojna operacija u pojasu Gaze isto su doprinijeli "pokretanju spirale radikalizacije".

"Situacija na Bliskom istoku nakon terorističkog napada Hamasa definitivno je još jedan razlog za jačanje prijetnje islamističkog terorizma", kaže Haldenvag.

Likvidacija u Sarajevu: Kriminalca pozvao na kafu, pa ga ubio

Likvidacija u Sarajevu: Kriminalca pozvao na kafu, pa ga ubio

Njemačka je više u fokusu džihadista od drugih evropskih zemlja, "jer se zemlja, uz SAD, smatra jednim od najvažnijih pristalica Izraela".

Rekao je i da je teško odrediti šta je najveća prijetnja bezbjednosti. 

"Trenutno imamo tri problematične oblasti - prijetnju islamističkog terorizma, podgrijanu klimu u društvu, prvenstveno zbog desnog ekstremizma koji podrazumijeva islamofobiju i ksenofobiju, kao i uticaj i špijunske aktivnosti stranih država", naveo je Haldenvang.

Uz to, raste i pretnja nasilnog, ljevičarskog ekstremizma.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.