Израел

Нетанјаху одбио прекид ватре

  • Извор: Б92
  • 08.02.2024. 08:48

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху одбацио је предлог Хамаса за прекид ватре, а нова рунда преговора могла би да се одржи данас, јавља Би-Би-Си.

Нетанјаху је на конференцији за штампу рекао да преговори са Хамасом "не воде никуда", а услове које је та милитантна палестинска организација поставила у свом предлогу описао је као "бизарне".

Од Израела се очекивало да одговори на Хамасов предлог, али овај одговор представља категорично одбијање, док израелски званичници виде покушај Хамаса да оконча рат под његовим условима као потпуно неприхватљив.

Нетанјаху: Побједа је на дохват руке, рат готов за неколико мјесеци

Нетанјаху: Побједа је на дохват руке, рат готов за неколико мјесеци

Високи званичник Хамаса, Сами Абу Зухри, рекао је новинској агенцији Ројтерс да су Нетанјахуове изјаве "форма политичке бравуре" које показују да он намерава да настави сукоб у региону.

Египатски званични извор рекао је за BBC да се очекује да нова рунда преговора, уз посредовање Египта и Катара, буде одржана данас у Каиру. Египат је позвао све стране да покажу неопходну флексибилност за постизање мирног споразума, рекао је извор.

Нетанјахуово одбацивање Хамасовог "обмањивачког" плана у оштрој је супротности са примедбама из Катара, који је Хамасов одговор описао као "позитиван".

Нетанјаху: Настављамо док не уништимо Хамас

Нетанјаху: Настављамо док не уништимо Хамас

Коментари израелског лидера представљају ударац настојањима САД да постигну споразум који је њихов шеф дипломатије Ентони Блинкен описао као "најбољи пут напред", иако је упозорио да "има још много посла да се обави".

Нетанјахуов став, такође, наглашава континуирану, фундаменталну неусклађеност између америчких и израелских планова за будућност Појаса Газе.

Драма у Америци: Нестао хеликоптер

Драма у Америци: Нестао хеликоптер

Док он инсистира да Појас Газе постане ентитет где би Израел одржавају укупну безбедносну контролу, а управу имали локални палестински органи који немају везе са Хамасом, визија будућности коју има Вашингтон укључује "хоризонт" са палестинском државом, додаје Би-би-си.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм