Погинуло 15 особа

Неочекивана одлука чешких власти након масакра у Прагу

  • 22.12.2023. 17:01

Након што је наоружани нападач убио 14 људи и ранио 25 других на универзитету у центру Прага, над овај град надвила се огромна туга, а власт путем медија моли људе да буду стрпљиви и да чекају на конкретне информације од полиције, прича за Курир Наташа К. (50), која је завршила Карлов универзитет, и више од 30 година живи и ради у главном граду Чешке.

- Страшно је све ово! Надлежни позивају на стрпљење, врло су уздржани, још се не објављују имена настрадалих. Неки од медија, попут Рефлекса.цз поручују да неће извјештавати о масакру, а главни уредник овог магазина Мартин Бартковски каже: "Јуче у три сата послије подне, када је информација стигла у редакцију, одлучили смо да не објављујемо ни фотографију ни име нападача. Нећемо једноставно промовисати његов чин. Не осуђујем приступ других медија, али желим само да кажем ово за себе и цијелу редакцију: Једини податак који треба да знате о стрелцу је да је то била кукавичка нула. Особа за осуду. Ништа више."

Петар свједочио масакру у Прагу: Подигао је руке и бацио оружје

Петар свједочио масакру у Прагу: Подигао је руке и бацио оружје

Још, колико знам, нису позната имена настрадалих осим имена настрадале професорке универзитета чија је породица дала сагласност да се открије њен идентитет - прича Наташа.

Сутра је дан жалости

Каже да је јутрос била у центру града и да је на сваком кораку сретала људе тужног лица и с ружом у руци.

Полиција потврдила: Нападач у Прагу извршио самоубиство

Полиција потврдила: Нападач у Прагу извршио самоубиство

- Град је пун мјеста гдје људи пале свијеће и остављају цвијеће. Сутра је дан жалости, тачно у подне звониће сва звона у свим црквама у Чешкој, а сви грађани моле се за минут ћутања.

Нови детаљи масакра у Прагу: Масовни убица легално посједовао оружје

Нови детаљи масакра у Прагу: Масовни убица легално посједовао оружје

Дан након стравичног масакра, Наташа каже да се у Прагу се сви труде да колико је то могуће наставе с животом, али да је то јако тешко.

- Осјећа се некаква утрнулост у људима, невјерица, шок. Град је тиши него што је то уобичајено за ово доба године, али како сам разумјела оно што су рекли дјеци у школи, неће бити отказани концерти нити друге свечаности, јер нико у Прагу не жели да побиједи страх. Мора се живјети даље, али ово ће оставити трајан ожиљак на све нас, каже Наташа за Курир.

Пратите нас и путем Вибера