24-годишњи студент

Нови детаљи масакра у Прагу: Масовни убица легално посједовао оружје

  • Извор: Агенције
  • 22.12.2023. 10:22

Чешка полиција открила је идентитет 11 од 14 жртава пуцњаве на Карловом универзитету у Прагу и саопштила да је нападач, 24-годишњи студент, легално посједовао ватрено оружје и био инспирисан сличним догађајима у иностранству.

Полиција је објавила на платформи X да је предузела превентивне мјере предострожности широм Чешке усмјерене на школе, болнице, културне и спортске догађаје, као и да нема информација о још једној конкретној пријетњи.

Полиција је навела да је током цијеле ноћи радила у згради Филозофског факултета на Тргу Јана Палаха и да и даље ради на утврђивању идентитета преосталих жртава, објавила је чешка агенција ЧТК, преноси Танјуг.

Драматичан снимак из Прага:

Драматичан снимак из Прага: "Хеј, је**те! Овде сам, пуцај овдје! Дођи овамо!"

У оквиру мјера предострожности на улицама ће бити и полицајци са дугим цијевима, навела је полиција.

Нападач је 24-годишњи студент који је легално посједовао ватрено оружје и није имао кривични досије.

Према наводима полиције, он је био инспирисан сличним случајем у иностранству, а пуцњава је очигледно била дјело усамљеног наоружаног нападача.

Полиција сумња да је он можда одговоран за убиство мушкарца и бебе у Клановицама крајем прошле недјеље. Прошле недјеље, 15. децембра, у Клановицама је непозната особа пуцала и усмртила 32-годишњег мушкарца и његову двомјесечну кћерку, међутим полиција до данас није пронашла особу која је одговорна за двоструко убиство.

Чешки министар: Пуцњава у Прагу суманути чин који Чешка никад није доживјела

Чешки министар: Пуцњава у Прагу суманути чин који Чешка никад није доживјела

Чешка влада је суботу 23. децембар прогласила за дан жалости.

Људи су већ послали више од 2,5 милиона круна за помоћ породицама жртава трагедије на универзитету преко фонда задужбине Карловог универзитета.

Чешки премијер Петр Фијала позвао је синоћ грађане Чешке да 23. децембра у 12 сати минутом ћутања одају пошту жртвама, најављујући да ће се тада огласити и звона на црквама широм земље.

На Филозофском факултету Карловог универзитета на Тргу Јана Плаха у Прагу  догодила се пуцњава у четвртак у којој је убијено 15 особа, укључујући нападача, док је повријеђено њих 25. Чешка полиција је навела и да је отац осумњиченог за пуцњаву раније у четвртак пронађен мртав.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.