Генерални секретар

Нема краја крвопролићу, Рује најавио: НАТО ће наставити да подржава Кијев

  • 15.10.2024. 07:40

НАТО се неће плашити руских пријетњи, већ ће наставити да пружа снажну подршку Кијеву, изјавио је генерални секретар Сјеверноатлантске алијансе Марк Руте током прве посјете команди Безбједносна помоћ и обука НАТО за Украјину (НСАТУ) у Висбадену, која би требало да преузме координацију војне помоћи од САД.

"Порука (предсједнику Русије Владимиру Путину) је да ћемо наставити, да ћемо учинити све што је потребно да будемо сигурни да он не постигне свој циљ, да ће Украјина побиједити", рекао је Руте у заједничком интервјуу Ројтерсу и њемачком радију Хесишер Рундфунк.

Руте је говорио у касарни Клеј, америчкој бази у којој се налази сједиште нове НСАТУ која ће постепено преузети координацију западне војне помоћи Кијеву.

Говорећи у једном од 12 зелених шатора у којима се налази НСАТУ, Руте се претходно обратио савезничким трупама из више од 10 земаља које већ раде на мисији која ће се, у каснијој фази, преселити у оближњи хангар и бити допуњена украјинским трупама.

Очекује се да ће НСАТУ имати око 700 припадника, укључујући трупе стациониране у војном штабу НАТО Шејп у Белгији и у логистичким центрима у Пољској и Румунији.

У бази у Висбадену се налази и америчка јединица задужена за ракете дугог домета које ће Вашингтон привремено распоредити у Њемачку од 2026. године, како би се супротставио ономе што обје земље описују као претњу коју представљају руске ракете смјештене близу Калињинграда, око 500 километара од Берлина.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.