Generalni sekretar

Nema kraja krvoproliću, Ruje najavio: NATO će nastaviti da podržava Kijev

  • 15.10.2024. 07:40

NATO se neće plašiti ruskih prijetnji, već će nastaviti da pruža snažnu podršku Kijevu, izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Mark Rute tokom prve posjete komandi Bezbjednosna pomoć i obuka NATO za Ukrajinu (NSATU) u Visbadenu, koja bi trebalo da preuzme koordinaciju vojne pomoći od SAD.

"Poruka (predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu) je da ćemo nastaviti, da ćemo učiniti sve što je potrebno da budemo sigurni da on ne postigne svoj cilj, da će Ukrajina pobijediti", rekao je Rute u zajedničkom intervjuu Rojtersu i njemačkom radiju Hesišer Rundfunk.

Rute je govorio u kasarni Klej, američkoj bazi u kojoj se nalazi sjedište nove NSATU koja će postepeno preuzeti koordinaciju zapadne vojne pomoći Kijevu.

Govoreći u jednom od 12 zelenih šatora u kojima se nalazi NSATU, Rute se prethodno obratio savezničkim trupama iz više od 10 zemalja koje već rade na misiji koja će se, u kasnijoj fazi, preseliti u obližnji hangar i biti dopunjena ukrajinskim trupama.

Očekuje se da će NSATU imati oko 700 pripadnika, uključujući trupe stacionirane u vojnom štabu NATO Šejp u Belgiji i u logističkim centrima u Poljskoj i Rumuniji.

U bazi u Visbadenu se nalazi i američka jedinica zadužena za rakete dugog dometa koje će Vašington privremeno rasporediti u Njemačku od 2026. godine, kako bi se suprotstavio onome što obje zemlje opisuju kao pretnju koju predstavljaju ruske rakete smještene blizu Kalinjingrada, oko 500 kilometara od Berlina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.